Наслагват се три кризи - пандемичната, която започна февруари-март и

...
Наслагват се три кризи - пандемичната, която започна февруари-март и
Коментари Харесай

Икономическата есен и пазара на труда: Какво предстои?

Наслагват се три рецесии - пандемичната, която стартира февруари-март и се развива, политическата, която следим, и икономическата, която следва. Прогнозите за излизане от рецесията са 2021-2022 година Това, което се случва се случва за първи път изобщо. Това съобщи Радосвет Радев - ръководител на Българската стопанска камара в Сутрешния блок на Българска национална телевизия.

"Вече сме в рецесията. Последните данни, които излязоха, демонстрират че за второто тримесечие стопанската система ни се е свила с 10% на база на предходното тримесечие. Второто тримесечие може би ще има по-слаб спад поради сезона, виждаме има някакво оживление. Вече сме в минус, и то много сериозен ", разяснява и Пламен Димитров - президентът на КНСБ.

Той изрази вяра, че в първото и второто тримесечие на идната година ще има знак, че минаваме на позитивна територия и няма да вървим към спадове. "Това би дало убеденост на бизнеса да прави по-сериозни проекти за вложения, включително и на заетостта ", разясни Димитров.

Двамата се разминаха в мнението дали страната предложи съответни ограничения, с които да се подтиква бизнеса. Според ръководителя на Българската стопанска камара ограничения няма, до момента в който президентът на КНСБ изрази позиция, че ограничения има и те не са неприятни.

"Мерки няма. Има една палеативна мярка, която пази заетостта. Има една недобре работеща скица за грантове за дребни и междинни предприятия, която по бюрократизиране на процеса си, с цел да стигне до бизнеса, това беше жива инквизиция. Сега започва сходна мярка и за междинните предприятия ", разяснява Радосвет Радев.

"Мерки имаше и те не са по никакъв начин неприятни ". Спасени бяха 200 000 работни места, подчертава Пламен Димитров.

Най-засегнат несъмнено беше секторът на услугите, удостовери Радосвет Радев. "Индустрията се оправя сносно, за разлика от услугите, които бяха сложени в неспособност. Индустрията би трябвало да се огледа с положително око и към нея да има спомагателни ограничения - стимулиращи, стабилизиращи ", добави Пламен Димитров.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР