Наскоро Здравко Димитров, кандидатът на ГЕРБ за кмет на Пловдив,

...
Наскоро Здравко Димитров, кандидатът на ГЕРБ за кмет на Пловдив,
Коментари Харесай

Искат ли пловдивчани обществени допитвания и по кои въпроси

Наскоро Здравко Димитров, претендентът на ГЕРБ за кмет на Пловдив, съобщи в изявление: “Обмислям провеждането на публични съвещания, допитвания, близки до референдумите, в случай че пловдивчани одобрят концепцията. Съществено е и другите политически претенденти да кажат дали биха подкрепили да има публични съвещания посредством директно гласоподаване ”.

Думата " референдум " у нас като че ли девалвира поради в голяма степен популистките национални допитвания. През 2013 година Българска социалистическа партия инициира референдум под названието: “Да се развива ли нуклеарната енергетика в Република България посредством създаване на нова нуклеарна електроцентрала? ”. През 2016 година имахме референдум за наложително гласоподаване, мажоритарна система и понижаване на партийните дотации до 1 лева на глас, иницииран от Слави Трифонов. Тези допитвания станаха мотив за разделения в обществото и двата не доближиха до нужния предел на присъединяване вотът да има наложителен резултат за Народното събрание. В политически проект и двата референдума претърпяха крах.

Една от аргументите за неуспеха бе, че и при двата случая инструментът “референдум ” бе употребен за тяснопартийни или групови цели, без да се търси дълготраен резултат от потреблението му. В същото време допитванията до всички жители с изборни права са един от най-ефективните принадлежности за търсене на легитимност и поддръжка за даден план или политическо решение.

Допитванията могат да бъдат изключително ефикасни в локалната власт по въпроси, свързани с общинския бюджет, с разнообразни планове или цели на общината. В последните години пловдивчани, от всевъзможни публични групи, неведнъж и по разнообразни мотиви са изказвали недоволството си от това, че общината е затворена и капсулирана, а хората не знаят какви решения се приготвят от кмета и екипа му.

Затова предлагането на Здравко Димитров за образуване на публични допитвания, въпреки и изказано в избирателен интервал, заслужава внимание. Ако кметът на Пловдив посредством директно изборно право организира публични допитвания или съвещания с ясно и съответно дефинирани въпроси, по които пловдивчани имат интерес да кажат мнението си, тогава Пловдив ще постави началото на една добра процедура, която ще усили доверието на жителите в институциите.

Дано концепцията на Здравко Димитров посредством публични допитвания да включи пловдивчани в процеса на взимане на решения да преживее изборния интервал и да бъде осъществена в идващите години. Това ще е голям триумф за Пловдив.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР