Наскоро в София бе открит първият и единствен засега в

...
Наскоро в София бе открит първият и единствен засега в
Коментари Харесай

В София бе открит Дом за приятелство между Китай и България2

Наскоро в София бе открит първият и единствен към този момент в страна от Централна и Източна Европа Дом за другарство сред Китай и България. Инициативата е на Н. Пр. Дун Сяодзюн, ексклузивен и пълномощен дипломат на КНР в България, който бе и хазаин на събитието. Присъстваха политици, общественици, представители на културата, науката, студенти и младежи. Събитието почете и ръководителя на групата за другарство сред България и Китай в предходното Народно заседание господин Димитър Бойчев, предава .

„ Ние, китайците, постоянно споделяме, че най-важно при общуването сред хората е да стигнем до взаимно съгласие едни с други с цялото си сърце. Същото се отнася и за страните, по тази причина главната ни цел е да работим за доближаването сред хората. Резултат от това е основаването на Дома за другарство сред Китай и България “, с тези думи стартира приветственото си слово дипломат Дун Сяодзюн.

Дипломатът очерта и няколко съществени аспекта, върху които ще се концентрира активността на Дома за другарство, като подчертава върху следното: „ Преди всичко, това е отворена и инклузивна платформа и има за цел да събере дружно българи и китайци от разнообразни области като политика, стопанска система, просвета, обучение, просвета и технологии и така нататък, с цел да даде опция за приятелския продан и съдействие сред Китай и България в разнообразни сфери, да помогне за укрепването на дружбата сред нашите нации и да спомага за общото развиване “.

Той изясни, че Дома на другарство приветства всевъзможни хрумвания и оферти, които биха помогнали за развиването на приятелското съдействие сред нашите две страни и нации, както и всички участници, които са подготвени да дадат своя принос за дружбата сред Китай и България.

„ Тъй като този Дом за другарство е гъвкава платформа, то всички действия, които ще се организират, ще бъдат главно два вида – сложни и тематични, като няма ограничавания за тяхната форма “, уточни Дун Сяодзюн, като прикани участниците също да помислят и дадат оферти за разнообразни тематични начинания, които ще обогатяват наличието на продан и съдействие сред Кита и България.

„ Чрез тази платформа, ние ще можем да се учим едни от други. Разнообразието е в основата на обмена сред цивилизациите, а взаимното учене е в основата на развиването им “, акцентира още посланикът, добавяйки, че както Китай, по този начин и България имат вековни истории и забележителни култури. Дома за другарство – по думите му – е опция за по-нататъшно подсилване на обмена сред хората и задълбочаване на взаимното схващане.

Като извънредно значим миг дипломат Дун Сяодзюн акцентира, че това е платформа, която дава отговор на потребностите на времето: „ Основата цел на Дома е да предизвиква китайско-българската дружба, да бъде в крайник с времето и развиването, да гради по-активно мостове за продан сред двата народа и да внася непрекъснато нова сила и нов смисъл на нашето другарство “.

Посланик Дун Сяодзюн показа и няколко идни събития. Сред тях са работна среща по планове в границите на Дома на другарство сред Китай и България през 2023 година, конференция за съдействието сред Китай и страните от Централна и Източна Европа, разискване и показване на книги, Седмица на китайското кино, честване на Пролетния празник – обичайна Нова година в Китайския културен център в София и други.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР