Наскоро учени обявиха, че са се натъкнали на миниатюрни останки

...
Наскоро учени обявиха, че са се натъкнали на миниатюрни останки
Коментари Харесай

Учени искат да отворят кристал на 830 млн. години с потенциално жив организъм

Наскоро учени оповестиха, че са се натъкнали на дребни остатъци от прокариоти и водорасли, пленени в кристалите на халит на към 830 млн. години. Сега те обявиха, че имат намерение да разчупят минерала и да ревизират дали тези антични организми фактически са живи или не.

Първоначално екипът показа своето изобретение по-рано този месец в научното издание Geology .

С помощта на проби, взети от групировката Браун от Геоложкото изследване на Западна Австралия от 1997 година, Шредер-Гомес и нейните сътрудници съумяват да проведат проучване на непроменения халит от неопротерозойя благодарение на неинвазивни оптични способи. По този метод минералът остава недокоснат, което значи, че всичко, което се намира в него, е попаднало там сега, в който кристалите са се формирали.

Учените употребяват преминаваща светлина и ултравиолетова петрография - първо с ниско приближение, с цел да разпознават кристалите на халита, а по-късно – с до 2000x, с цел да изучат течните инклузии в него (когато кристалите се образуват в солената среда, в тях може да попаднат дребни количества течност. Това са така наречен течни инклузии и те действително съставляват остатъци от водите, в които халитът се е кристализирал).

Именно чрез тези проучвателен техники учените се натъкват на органични твърди и течни детайли, консистентни (на базата на своя размер, форма и ултравиолетова флуоресценция) с прокариотни и евкариотни кафези.

По-долу можете да видите видео на невероятния кристал. Обърнете внимание на мехурчето в него – точно в границите на тази изпълнена с течност празнина се намират евентуално живите организми.

Предишни научни писания подсказват, че в случай че се озоват в течните инклузии на солни кристали, микроскопични форми на живот могат да оцелеят в латентно положение в продължение на стотици милиони години. Ето за какво шансът организмите в халита да са живи е относително висок.

„ Съществуват дребни кубчета от истинската течност, от която са се образували солните кристали – споделя Кати Бенисън, геолог от Университета в Западна Вирджиния пред NRP. – За наша изненада забелязахме и форми, каквито бихме очаквали от микроорганизми. Те може към момента да са живи в този непокътнат микрохабитат на 830 млн. години “.

Да, разбуждането на форми на живот на 830 млн. години не звучи като добра концепция. Бенисън обаче е уверена, че нямаме мотиви за терзания.

„ Да, фактически звучи като неприятен филм от категорията B. През последните години обаче са осъществени голям брой изследвания по тематиката, които демонстрират по какъв начин може да се случи това по допустимо най-безопасния метод “, прибавя тя.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР