Наскоро се заговори за т. нар. малък Шенген. Лидери на

...
Наскоро се заговори за т. нар. малък Шенген. Лидери на
Коментари Харесай

Бившият ни посланик в Албания и Косово: Един мини Шенген не може да бъде заместител на еврочленството

Наскоро се заприказва за така наречен " дребен Шенген ". Лидери на страни от Западните Балкани се ангажираха да си сътрудничат тясно за унищожаване на бариерите пред свободното придвижване на артикули и хора. Премиерите на Албания и Северна Македония Еди Рама и Зоран Заев и сръбският президент Александър Вучич се срещнаха в Охрид. Повече за тази среща и реакциите след нея приказва някогашният дипломат на България в Албания и Косово Боби Бобев в Сутрешния блок на Българска национална телевизия.

``
реклама

Според някогашния дипломат в началото никой не би трябвало да възразява против една такава концепция за балкански " мини Шенген ", тъй като става дума за поощряване на икономическото съдействие, за поощряване на свободната търговия, за свободното придвижване на артикули и хора. Но оттук насетне следват други въпросителни, които би трябвало да имаме поради.

Боби Бобев, някогашен дипломат на България в Албания и Косово: " Моят боязън идва от обстоятелството, че една концепция, която би трябвало да сплотява страните от района, може да докара до пораждане на нови разграничителни линии. На първо място, резервираното отношение на Черна гора и Босна и Херцеговина. Най-остра беше реакцията в Косово. Както президентът Хашим Тачи, по този начин и други водачи се притесняват от основаването на нова Югославия. В самата Албания имаше доста остра реакция от страна на опозицията. Страховете са, че в действителност с най-голяма повърхност и бройка на популацията Сърбия ще бъде страната, която ще господства и тя ще употребява тази самодейност, с цел да придобие лидерска позиция. На 21 декември в Албания ще се организира идната среща ".
Бившият дипломат сподели, че един " мини Шенген " не може да бъде сурогат на пълноправното еврочленство и че и тримата държавни ръководители са декларирали, че участието в Европейски Съюз остава водеща тяхна задача. Според Бобев надали България има учредения да възразява против усилването на съдействието сред прилежащи нам страни.

Относно поканата за започване на договаряния за участие на Северна Македония и Албания в Европейски Съюз някогашният дипломат съобщи, че е мъчно да се фиксира начална дата за сходно решение.

Боби Бобев: " Разчитаме на това, че още авансово Хърватия беше декларирала, че по време на своето председателство ще сложи още веднъж тематиката за Западните Балкани и се чака през пролетта да имаме някакво оживление по този въпрос, само че зависи доколко ще бъде преодоляна съпротивата на френския президент Макрон ".

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР