Наскоро се проведе видео-среща на върха на ЕС, в която

...
Наскоро се проведе видео-среща на върха на ЕС, в която
Коментари Харесай

САЩ и Европа трудно ще разрешат разногласията помежду си относно Китай

Наскоро се организира видео-среща на върха на Европейски Съюз, в която взе участие и американският президент Джо Байдън, описа Радио Китай. Тя се дефинира като значим опит за координацията на трансатлантическите връзки. По време на срещата Байдън и европейските му съдружници дружно разискаха въпроса за възобновяване на американско-европейските връзки, в това число и общите ползи във външните им политики за Китай.

Европейски Съюз обаче не реагира позитивно на задачата на Съединени американски щати за взаимно опълчване на Китай. По-рано ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че Европа към този момент не е същата като преди четири години и е стратегически самостоятелна. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също съобщи, че Европейски Съюз би трябвало да предприеме по-стратегически дейности за отбраната на ползите си.

Преди това държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън особено отпътува за Брюксел, с цел да взе участие в срещата на външните министри на НАТО. Той беседва и с висшия представител на Европейски Съюз за външните работи и политиката на сигурност, на която ясно сподели желанието си за взаимни борби против Китай със съдружниците им.

Между Китай и Европейски Съюз съществува необятен кръг от общи ползи. През предходната година Китай за първи път надмина Съединени американски щати и стана най-важният търговски сътрудник на Европейски Съюз. Освен това е единствената страна измежду първите 10 търговски сътрудници на Европейски Съюз, която осъществя напредък в износа и вноса. Над 60% от европейските компании са подготвени да увличат вложенията си в Китай.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР