Наскоро пуснатият в кината Аватар 2: Пътят на водата“ на

...
Наскоро пуснатият в кината Аватар 2: Пътят на водата“ на
Коментари Харесай

Бъдещето на деколонизираните страни беше показано в целия си блясък

Наскоро пуснатият в кината „ Аватар 2: Пътят на водата “ на Джеймс Камерън стартира със сцена, в която гола, надълбоко бременна жена тича през джунглата, пробвайки се да стреля с лък за храна. Лицето и тялото ѝ са напълно покрити с татуировки, изключителната уязвимост приказва за непрекъснат апетит, беднотия и дистрофия. Стрелбата с лък и убийството ѝ доставят явно наслаждение. Кой сподели " Украйна "?

Класикът в американско кино Камерън работи върху втория " Аватар " четиринадесет години. В продукцията са вложени фантастични пари - 460 милиона $. Филмите се демонстрират на всички континенти, облагите към този момент надвишиха два милиарда. Като цяло, това е доста значим специфичен продукт от американската фабрика за фантазии. Съдържа доста интелигентна и надарена агитация.

Това, което прави усещане на пръв взор: главната задача на този филм е да възпее до краен лимит най-ужасната, неуместна беднотия. Ако изхвърлим красивите пейзажи, нарисувани на компютъра, излиза наяве, че жителите на фантастичната Пандора живеят необикновено зле. Няма скитник на планетата Земя, който да оцелее в такива условия. Най-бедните, най-примитивните племена на нашата планета могат да си разрешат доста повече.

Жителите на Пандора нямат нито градове, нито учебни заведения, нито лечебни заведения, нито заводи, нито каквото и да е селско стопанство. Нямат какво да облекат - прикриват някак голотата си с едни листа и лози. Техните жилища са колиби, направени от клончета и листа. Ядат единствено това, което могат да заловен в морето или да гръмнат в гората. По изпъкналите ребра и големите очи е ясно, че те просто гладуват. Животните се употребяват като транспортни средства, а магическите нашийници, наподобяващи аксесоари от садо-мазо, се употребяват като средство за връзка. От позиция на технологията, те не са се сетили за колелото.

Естествено, бедните, нещастни пандорианци, които прекарват късия си живот в безуспешна битка с природата, са принудени да се отдадат от самото начало на някакви безсмислени вълшебен ритуали. Това е групова невроза, в действителност постоянно присъща за хора в рискови обстановки. Филмът обаче почтено демонстрира, че магьосничеството не оказва помощ нито за излекуването на болните, нито за възкресяването на мъртвите. От това броят на психологичните разстройства измежду локалните единствено пораства - героите и изключително героините непрекъснато избухват, вършат смешни физиономии и крещят. Държавният живот и политика на Пандора се свеждат до обстоятелството, че новият водач прерязва гърлото на остарелия. Честно, за какво всичко това толкоз припомня за Украйна?

Когато светът към момента беше двуполюсен, холивудското кино изглеждаше напълно друго. Всеки филм, без значение дали е екшън или комедия, спазваше непоколебим стандарт. Американският живот на екрана блика от благосъстояние и позитивизъм, животът на условните " Съвети " - от меланхолия и беднотия.

Както и да е, проработи. Идеята, че американците имат най-хубавия живот в света, е вкарана в гръбнака на милиарди фенове по разнообразни способи. И в случай че сте като тях, то това е верният път към просперитета. Никакви обособени почтени филми не могат да извърнат тази наклонност.

Сбогувайки се с Варшавския контракт, Съвет за икономическа взаимопомощ и Съюз на съветските социалистически републики без страдание, милиони хора си спомниха тази елементарна формула: в случай че се подчиним на Америка, ще живеем тъкмо като обичаните си кино герои. С вила с басейн и две коли на семейство. Или в жилища с панорамни прозорци с аспект към небостъргачи. Плюс търговски центрове, кафенета-ресторанти, планини от разпродажби на облекла и други Холивуд запечата компактно тази картина в мозъка.

След това обаче се случи нещо необичайно. Десетки страни - от Китай до Русия, от Индия до Бразилия - въодушевено започнаха да построяват тази кинематографична Америка вкъщи, с вили, молове, кафенета-ресторанти. И изненадващо ги построиха по най-хубавия вероятен метод.

Само вижте по какъв начин се промени външният тип на съветското " предградие " през последните години, където дървените бараки бяха сменени от солидни двуетажни къщи, с гараж и цветна градина. И в случай че не с басейн, то най-малко със сауна. Не едноетажна Америка, а двуетажна Русия.

Не приказвам за съветските мегаполиси, които от дълго време изоставиха американските мегаполиси във връзка с сигурността, ценовите равнища, качеството на жилищата, медицината, превоза и цифровите услуги. Два свята.

И по същия метод мегаполисите на Азия, Африка и Южна Америка бяха осъвременени с цялостна скорост. Нещата стигнаха до парадоксална обстановка, когато богатите американци избират да живеят, да речем, в Дубай или Сингапур и да летят до Ню Йорк единствено по работа - там е прекомерно мръсно, скъпо, нестабилно, старомодно.

Обективно видяно, Америка стартира да живее по-зле, а по този начин нареченият разрастващ се свят доста усъвършенства стандартите на ползване. Е, в Холивуд бързо отразиха смяната в наклонността. Сега на милиарди киномани се продава тъкмо противоположната концепция. Оказва се, че към този момент не е нужно да си богат, не-не-не. Трябва сантиментално да вегетираме в беднотия.

Неслучайно първият " Аватар ", който сложи тази наклонност, беше оповестен през 2009 година, когато в Америка бушува финансовата рецесия - Голямата криза. Хората, които са изгубили домовете си и пенсионните си спестявания, бяха омагьосани от приказката за това по какъв начин далечните поданици на Пандора пият от локви, приказват с дървета и в това време се радват на живота.

Новият " Аватар-2 " е превъзходен за хора, които са изгубили бизнеса и работата си по време на карантината. В същото време изпраща мощен сигнал към тези страни, които към момента се пробват да се впишат в американския ред.

Ето по какъв начин капиталистическият хегемон вижда капиталистическата външна страна през днешния ден. На локалните към този момент не се предлага мечтаната вила с басейн. Туземците би трябвало да ядат буболечки, да се разхождат както майка ги е родила, да стрелят, да убиват и да пеят красиви песни.

Тази концепция е съпроводена от левичарския метод за това, че е грозно да си богат. В " Аватар " богатите хора летят на галактически кораби до Пандора, ограбват я на безценица и свободно убиват локалната фауна. Тези негодници имат ултрамодерни оръжия, фантастично напреднала медицина, научили са се да стопират стареенето и да се мотаят из галактиката със свръхсветлинни скорости. И всичко това е неприятно. Напредъкът е неприятно. Нека оставим напредъка на богатите негодници, а ние самите ще живеем в екологично чиста джунгла. Толкова е сладко там - птици, риби, звездното небе над главата ти.

Не е мъчно да се види, че пред нас стои поема за деколонизацията. Точно това предлага Америка на народите, които ще се опита, по този начин да се каже, да освободи от колониалното подтисничество. Момчета, всичко ще бъде откъснато от вас - до последната лица. Можете да погледнете Украйна, тя е по-близо от Пандора и към този момент не е останала нито стотинка - единствено невъобразими задължения за генерации напред.

Не единствено това: някогашният хегемон ще се опита да направи всичко, с цел да унищожи културата, образованието, науката, даже да отнеме вярата за високите технологии и да откъсне последния щрих на човешкото от обществото. Стрелба, ликвидиране, вълшебен ритуали, красиви песни, безнадеждна беднотия - това е всичко, което чака " деколонизираните " жители.

Вашингтон има доста претенденти за " избавление ". Хонконг и Макао, Тибет и Синцзян ще бъдат избавени от властническия Пекин. Тайван като цяло ще бъде избавен по подобен метод, че камък няма да остане необърнат. Те ще се опитат да освободят всички останали 88 субекти от подла Москва? В същото време постсъветските републики ще бъдат освободени от съветското въздействие.

Когато задачите на СВО бъдат реализирани, историята, за жалост, няма да свърши дотук. Много жители в Молдова и Казахстан, в Армения и Азербайджан енергично мечтаят да трансфорат страната си в Пандора. От Вашингтон ще се радват да оказват помощ. За американците това също е въпрос на живот и гибел – щом спрат да унищожават непознати страни, хаосът ще пристигна в домовете им.

Най-страшното във втория " Аватар " е натрапчивото, досадно идентифициране на човекоподобните жители на Пандора с флората и фауната. Те поддържат връзка с дърветата, те приказват с рибите. Междувременно ни споделят, че морските животни, с които жителите на Пандора са близки другари, са доста по-умни от хората. Те имат своя лична музика, математика и философия.

Пандорианците нямат нищо сходно. А локалната фауна има. Там, на дъното на морето, може би са техните университети, тяхното метро и библиотека с концертна зала. Междувременно пандорианците се разхождат по брега без гащи и даже без писменост.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР