Наскоро производителят на катерачни стени Уолтопия обяви, че заради завишените

...
Наскоро производителят на катерачни стени Уолтопия обяви, че заради завишените
Коментари Харесай

Ивайло Пенчев: България да се отвори за работници мераклии, които не смучат помощи

Наскоро производителят на катерачни стени " Уолтопия " разгласи, че поради повишените разноски за труд и затегнатите регулации се постанова да увеличи цените на всички артикули и услуги с 15% от 19 септември. Посоченият претекст беше, че това се постанова поради нарасналите разноски за труд през последните години и затегнатите регулации в Европейски Съюз, които усилват тежестите върху бизнеса.

В отговор на въпроси на " Дневник " основателят на " Уолтопия " Ивайло Пенчев изясни, че заплатите, които заплаща компанията, са се повишили повече от два пъти за последните 5 години, натискът от институции, в това число и в България, се е засилил, а самият той за пръв път се замисля дали да не си реалокира бизнеса другаде.

Трябват мераклии, които да не смучат помощи

" Причината е развиването на българската стопанска система, съпроводено с продължаващо приключване на качествени хора към страни, в които се заплаща още по-добре. Това е естествен пазарен развой ", показва той.

Според него " по-мъдрите страни " отварят пазара си за конкурентни служащи от " по-глупави " страни, а България към момента е плаха в това.

Добре би било да пускаме в страната елементарно инженери, архитекти, програмисти, монтажници, заварчици и всевъзможни други мераклии да работят, а не да живеят от помощи, споделя Пенчев.

" Погледнете какво прави Америка с програмата за студентски бригади да вземем за пример - десетки хиляди свестни младежи от целия свят отиват да работят на ниска цена там. Пътуват, изкарват повече пари в сравнение с в личните си страни, щастливи са и заобичват Америка. Вижте Англия, Белгия, Холандия, Германия и къде ли още не - тези страни притеглят голям % от качествените образовани и необразовани хора. Това е прелестно за тези страни и тези хора - те подвигат качеството си на живот. Това е свободата. Работиш там, където ти заплащат най-вече ", илюстрира той.

Според него е добре и България да се възползва от тази независимост и да приема служащи от всички страни, подготвени да работят, а не да " смучат помощи ". Мнението му е, че в кратковременен и средносрочен проект това е единствен късмет за напредък на стопанската система ни.
Докато това не се случи, цената на труда ще пораства, а качеството на работната мощ ще пада. Живеем във време на безапелационен дефицит на качествени служащи във всяка сфера. По тази причина растежът на заплатите надвишава в пъти растежа на продуктивността на труда. Това е неприятен знак за всяка стопанска система, проучва още предприемачът.

" Трябва свежа кръв от стимулирани служащи, подготвени да работят за по-смотани компании от " Мерцедес ", " Боинг " и впрочем бизнеси с многогодишна история, висока продуктивност и ефикасна просвета. Защото множеството компании в България са още млади и неопитни. Тези служащи ще дойдат от места, които са още по-смотани от България. Украйна, Сърбия, Русия, Индия, Пакистан, Филипините и така нататък Да вземем да ги поканим ", приканва той.

Замислям се да си преместя бизнеса

Регулациите, свързани с надигащия се протекционизъм, на всички места усложняват бизнес средата. Европейският съюз като че ли е водач на бюрократичния свят, разяснява още Пенчев по въпроса за това по какъв начин регулациите подвигат цените на продуктите и услугите.

Всеки българин може да отиде да работи където си изиска в Европа, само че в случай че българска компания би трябвало да командирова служащи във Франция да вземем за пример, й описват играта от процедури, инспекции, скрити и очевидни спънки, споделя той. И дава образец - постановат на българската компания задължението да заплаща непазарно високи заплати на командированите служащи, с цел да обезсмислят командироването.

" Във Франция да вземем за пример за нас е по-евтино да работим с локални монтажници, макар че са по-неефективни и неопитни от българските. Бюрократичните спънки единствено се усилват, добавя той. " Френският шеф Макарон неотдавна мина отсам, с цел да договаря още спънки за българския бизнес при работата му във Франция ", заключава Пенчев.

Френският президент Еманюел Макрон беше на посещаване в България в края на август, когато изиска поддръжка за предлаганите от него промени таман при командироването на служащи.

Създателят и шеф на " Уолтопия " показва, че се усилва и локалният институционален напън. Разказва, че през 2016 година компанията е била обект на над 50 инспекции. " Нищо неприятно не са разкрили - с изключение на една кандидат-измама за 40 стотинки, но представяте ли си какъв брой хора би трябвало да работят единствено по тези 50 инспекции годишно!? ", пита риторично Пенчев. " Та по този начин... качват ни се разноските за заплати и ние на собствен ред би трябвало да качим цените.Това би следвало да направи всички прогресивни либерали щастливи - в последна сметка с тези по-високи цени ние вършим служащите си по-доволни. Клиентите - не напълно, само че да се надяваме че най-малко тази част от клиентите ни, които са прогресивни либерали, ще изберат да са удовлетворени по идеологически аргументи, макар че заплащат по-скъпо. Тези, които са типичен либерали или консерватори, ще схванат естествените пазарни сили, които са причина за покачването, и ще стартират да се оглеждат за снабдители от страни, в които заплатите и регулациите са по-ниски.Аз пък за пръв път се възнамерявам съществено над това да релокирам част от бизнеса си или да трансформира локалната среда ", показва Пенчев.

През тази година той влезе в открита борба с дейностите на Комисията за финансов контрол, която стартира да го ревизира поради платформата " Окшънайз " и установи няколко нарушавания. Малко преди този момент укори управлението на " София тех парк ", че се е провалило, а отрасловият министър го смени.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР