Наскоро пътувах с круизен кораб до бреговете на Южна Франция

...
Наскоро пътувах с круизен кораб до бреговете на Южна Франция
Коментари Харесай

Жената, която продаваше бижута

Наскоро пътувах с круизен транспортен съд до крайбрежията на Южна Франция и западния бряг на Италия. По време на екскурзията открих същински маркетинг талант в лицето на продавачка в магазин за бижута.

Всяка вечер от пътуването ни, към 1500-2000 пасажери от кораба се изсипвахме в комерсиалните зони на курортите, подготвени за завършения и да харчим парите си. Една нощ беше друго.

Жена, застанала пред бижутерски магазин, увеличи глас и насочи покана към хората в близост да вземат участие в обща, групова картина. Как? Като се съберат в магазина й и театралничат в продължение на не повече от 15 минути. Какво получавахме в подмяна? Награда.

Нямате визия какъв брой добра беше тази жена в умеенето си да притегля и струпва хора в комерсиалното си пространство. За минути то се извърши дотолкоз, че не можехме да помръднем.

Ето какво се случи по-късно.

Преди да стартира да рисува, тя изясни по какъв начин компанията й Mediterranean cruises транспортира висококачествена бижутерия към тропически дестинации. Освен това сподели, че показаното в магазина е всичко останало, с което той разполага за продажба все още. Това била единствената екслузивна продажба за пътуващите на нашия транспортен съд. Друга за нас нямало да има.

След като събра многолюдната навалица в магазина, тя нарисува картината и пристигна време да ни раздаде премиите. Оказаха се талони за понижение при покупка на едно или две бижута от нейния магазин. След като картината бе подготвена, се разходих и разгледах магазина, разговаряйки с клиенти. Част от позиралите хора излязоха да хапнат от предлаганите закуски и сладки произведения на открито. Повечето, като мен, останаха и си купиха по нещо.

В магазина, който съгласно мен нормално има един до три клиента дневно, дамата извърши съвършено замислено театрално маркетинг зрелище, с което подтиква евентуалните си облаги от 1000 до 1500%. Не е по никакъв начин малко, нали?

Ето какво можем да научим от нейния трик:

- Ако управлявате търговски обект в курорт, продавайте тъкмо когато се струпват клиентите, без значение в кой час е това.  Бижутерката знаеше по кое време тъкмо 2000 души ще се появят пред витрината й и бе подготвена за това. Всеки търговец би трябвало да е наясно къде се намират евентуалните му клиенти и по кое време да направи акция, предопределена за тях.

- Създайте интерес към продукта си . Подаръците са постоянно работеща концепция, тъй като всичко гратис работи като магнит за хората. Табелите с маркировка за понижения и ликвидация също са измежду класическите принадлежности, които непроменяемо работят. Но нищо не се е потвърдило дотолкоз, като томболите с подарък.

- Създайте мощно чувство за необходимост.  Жената от бижутерийния магазин го стори с информацията за лимитираната й стока и с изтъкването на „ единствената “ опция да си купим нещо в оня миг. Преди да осъзная какво се случва, 12-годишната ми дъщеричка тичаше в близост в магазина като ловджия, търсещ плячка.

По роман в американското списание Inc. на Матю Суайърс – създател на интернет правната компания Trademark Company
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР