Наскоро открита комета ще се появи в нощното небе за

...
Наскоро открита комета ще се появи в нощното небе за
Коментари Харесай

Зелена комета ще се появи на небето за първи път от 50 000 г.

Наскоро открита комета ще се появи в нощното небе за първи път от 50 000 години, заяви.

Наблюдавана за първи път на 2 март 2022 година от астрономи в обсерваторията Паломар в Калифорния, кометата ще стигне най-близо до Слънцето на 12 януари, съгласно НАСА.

Наречено C/2022 E3 (ZTF), небесното тяло следва орбита, която минава през външните елементи на слънчевата система, заради което му е належащо дълго пътешестване, до момента в който още веднъж мине около Земята, съгласно The Planetary Society, представено от CNN.

Наблюдаващите небето в Северното полукълбо с телескопи и бинокли би трябвало да наблюдават ниската част на североизточния небосвод тъкмо преди среднощ, с цел да видят кометата на 12 януари, съгласно EarthSky.

C/2022 E3 (ZTF), която непрекъснато свети, приближавайки се до Слънцето, след това ще направи най-близкото си прекосяване около Земята сред 1 февруари и 2 февруари.

Това ще се случи на разстояние от към 42 милиона километра, съгласно EarthSky, а наблюдаващите ще могат да видят кометата покрай ярката звезда Поларис, наричана още Полярна звезда.

Кометата ще се вижда през бинокъл в утринното небе за жителите на Северното полукълбо през по-голямата част от януари, а тези в Южното полукълбо ще могат да я следят при започване на февруари, съгласно НАСА.

В взаимозависимост от това какъв брой ярка ще бъде през идващите седмици, C/2022 E3 (ZTF) може даже да е забележима с невъоръжено око при мрачно небе към края на януари.

Кометата се разграничава от звездите по „ опашките “ от прахуляк и енергизирани частици, както и по светещата зелена глава, или кома.

Това е обвивка, която се образува към комета, когато тя минава покрай Слънцето, карайки леда да сублимира или да се трансформира непосредствено в газ. Тези физични процеси вършат небесното тяло „ размито “, когато се следи през телескопи.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР