Наскоро изпратих въпроси до испанския главен прокурор по антикорупция дали

...
Наскоро изпратих въпроси до испанския главен прокурор по антикорупция дали
Коментари Харесай

Елена Йончева: Не изключвам Испания да продължи разследването по „Барселонагейт”

Наскоро изпратих въпроси до испанския основен прокурор по антикорупция дали няма да се включи в следствието на „ Барселонагейт “, в случай че българската прокуратура още веднъж стартира да се бави. В Испания следствието не е прекъснато. През 2021 година то беше оставено на българската прокуратура, която тогава е убедила сътрудниците си, че е по-напреднала, защото европейските правила не разрешават да се работи по един и същи случай в две страни членки по едно и също време.

 

Това сподели Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, в изявление за предаването „ Неделя 150 “ на БНР.


На 13 юни 2023 година основният прокурор Иван Гешев ще бъде изслушан на закрито съвещание в Мониторинговата група за народна власт, господство на закона и съществени права на Европейския парламент в Страсбург. Извънредното съвещание е отдадено на обстановката в България. Елена Йончева е единственият евродепутат от България, който членува в авторитетната група.


" България е под наблюдаване от 2020 година – за демокрацията в страната, върховенството на закона, отчетността на основния прокурор, медийната независимост, битката с корупцията и развиването на знаковите следствия на политици, в това число „ Барселонагейт “, фотосите с кюлчетата и пачките в чекмеджето на премиера Бойко Борисов, записа, в който той споделя, че ще унищожи политически съперник и други


Очаквам да получим съответна информация за тези случаи, както и за записа от съвещанието на управлението на една парламентарна партия ", сподели още Елена Йончева. Тя разгласи, че ще попита и за какво чак в този момент прокуратурата стана извънредно дейна по „ Барселонагейт “. Първите три сигнала по случая бяха подадени от нея през 2019 година, когато тя беше депутат от Българска социалистическа партия. Най-важно е информацията да излезе, тъй като е изцяло допустимо да влезе още веднъж в чекмеджетата, разяснява Елена Йончева.


Тя напомни, че казусът „ Барселонагейт “ към този момент е прочут в редица европейски страни, в това число и поради многочислените изявленията, които тя е дала – в испански, британски, белгийски, швейцарски и други международни медии. Попитана за какво в България огромните медии и малките екрани не отразяваха „ Барселонагейт “ и за косвеното самопризнание на публицист, че върху тях е имало напън от регулаторите, тя сподели – „ Трябва да се разкрие механизмът, по който се оказва напън върху нашите сътрудници. Кой и по какъв начин го реализира. Ако не намерим отговори, няма да напреднем. “

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР