Наскоро издигната статуя на сова в северния сръбски град Кикинда

...
Наскоро издигната статуя на сова в северния сръбски град Кикинда
Коментари Харесай

Статуя на сова предизвика протести в Сърбия

Наскоро издигната скулптура на сова в северния сръбски град Кикинда провокира митинги и отрицание от жителите на града, предава Би Би Си.

2,4-метровата статуя е основана заради обстоятелството, че всяка зима хиляди фенове на птиците се събират в сръбския град, с цел да следят една от най-големите популации на горски ушати сови. Целта е била тя да популяризира и разпространява града, само че резултатът е противоположен.

Протестиращите споделят, че удължената форма на керамичната скулптура и минималистичните черти наподобяват непристойно и упорстват да бъде отстранена. Според жителите статуята е чист неуспех и градът ще стане по-известен с грозната скулптура.

„ Страхотно, само че даже не мога да дефинира на какво ми припомня “, разяснява под фотография на статуята консуматор във Facebook.

„ Обичам совите и този град, само че тази статуя е цялостен неуспех “, написа различен.

Създателят на статуята Йован Блат споделя пред сръбския вестник „ Вечерне Новости “, че е подготвен да направи нова статуя, с цел да спрат рецензиите. „ Статуята не е предопределена да бъде " копие " на сова, а по-скоро " стилизирана статуя " с " удължено, тръбно тяло ", споделя той. По думите му хората не схващат актуалното изкуство, само че признава, че може би в нея има няколко механически неточности.

" С цялата тази шумотевица към нея, по някакъв метод тя също се трансформира в знак на града ", уточни Желко Бодрожич, основен редактор на локален вестник, който споделя, че статуята ще остане на мястото си.

" Кикинда в този момент е известна поради совите си из цяла Европа, даже в целия свят. Любителите на птици са доста дейни, многочислени и лоялни туристи ", споделя Драган Смитич, разпален фен на птиците.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР