Наскоро Intel обяви плановете си да съкрати 15% от работната

...
Наскоро Intel обяви плановете си да съкрати 15% от работната
Коментари Харесай

Intel предложи на ирландските си служители да напуснат сами, но с обезщетение в размер до €500 000

Наскоро Intel разгласи проектите си да редуцира 15% от работната си мощ, с цел да понижи разноските. Ирландският офис на производителя на чипове неотдавна предложи на чиновниците на дъщерното сдружение в Лийкслип пакет за непринудено редуциране.

Размерът на компенсацията, което Intel е подготвен да изплати на дългогодишните си чиновници може да доближи 500 000 евро.

Предложението за непринудено редуциране стартира да се популяризира измежду чиновниците в ирландския офис предходната седмица. То е годно до 23 август. Съгласно препоръчаните условия чиновниците, които са работили в компанията повече от две години, могат да чакат в допълнение 5-седмично заплащане за всяка година трудов стаж. Освен това, според ирландското законодателство, всеки някогашен чиновник може да чака да получи спомагателни заплащания в размер на 2-седмична заплата (но изчислени на не повече от 600 евро на седмица) за всяка година трудов стаж.

Така, общо взето, дълготраен чиновник който реши да подаде оставка, може да получи обезщетение в размер до 500 000 евро. Отговор на заявката ще бъде даден на 6 септември. Одобрените чиновници ще изоставен компанията на 30 септември.

В ирландското дъщерно сдружение на Intel понастоящем работят към 4900 души. Ако компанията реши да редуцира ирландския си офис с 15%, към 730 души ще изгубят работата си. Intel ще бъде принудена да извърши насилствени съкращения, в случай че не успее да набере задоволително хора, искащи непринудено да подадат оставка. Самата компания отхвърля да посочи какъв брой души се възнамерява да бъдат съкратени непосредствено в ирландския офис.

През 2022 година Intel прикани до 2000 свои ирландски чиновници да излязат в 3-месечен неплатен отпуск, с цел да може компанията да понижи разноските си. В резултат на това компанията трябваше да понижи работната си мощ с към 5 % сред октомври 2022 и края на 2023 година.

Важно е да се добави, че Intel неотдавна реалокира високообемното произвеждане на някои процесори особено в Ирландия. В последния си финансов доклад компанията съобщи, че това решение е един от главните фактори, които са съдействали за спада на брутната облага през последното тримесечие. В същото време, съгласно финансовия шеф Дейвид Зинснер, то е понижило финансовите разноски с 1 милиарда $ и ще бъде от изгода за Intel в дълготраен проект.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР