Наскоро Индия представи нова външнотърговска политика, чиято цел е да

...
Наскоро Индия представи нова външнотърговска политика, чиято цел е да
Коментари Харесай

Поредната държава се отдръпва от долара

Наскоро Индия показа нова външнотърговска политика, чиято цел е да диверсифицира валутните си варианти и да понижи зависимостта си от щатския $. 

В устрема си към дедоларизация индийската рупия (INR) се нарежда като различна комерсиална валута. Политиката има за цел да се оправи със обстановки, в които страните са изправени пред дефицит на долари или валутен срив, като им разреши да уреждат търговски покупко-продажби в INR.

Според индийския министър на търговията, Сунил Бартвал, потреблението на INR за търговски разплащания в началото ще обхване страни като Малайзия. Всъщност Министерството на външните работи разгласи, че търговията сред Индия и Малайзия към този момент може да се прави и урежда в INR, наред с другите съществуващи способи за валутен сетълмент. Този ход следва решението, взето от Резервната банка на Индия през юли 2022 година, с което се позволява сетълмент на интернационална търговия в INR.

Инициативата на Резервната банка на Индия да улесни растежа на международната търговия и да поддържа ползите на международната комерсиална общественост в INR е забележителна стъпка. Като предизвиква интернационализацията на рупията, Индия цели да ускори позициите си в световния търговски пейзаж. Пиюш Гоял, министър на търговията и индустрията, акцентира задачата за увеличение на индийския експорт на артикули и услуги до $2 трилиона до 2030 година като част от новата комерсиална тактика.

Приемането на INR за търговски транзакции не се лимитира единствено до Малайзия. Бангладеш също изрази интерес да употребява INR за търговия с Индия. На съвещание на кабинета Министерството на търговията на Бангладеш показа писмена рекомендация по отношение на целесъобразността и опциите за потребление на рупията вместо $. Банката на Бангладеш организира опити в това отношение и има намерение да стартира търговия в рупии, като в началото се концентрира върху търговията сред Бангладеш и Индия на стойност $2 милиарда. Въвеждането на търговията с рупии ще изисква двустранни решения по избрани въпроси сред двете страни.

Стремежът на Индия към търговия с рупии се простира оттатък районните партньорства. Русия, да вземем за пример, трансформира рупията в централен детайл на своя нов проект. Индийското държавно управление се стреми да откри световен статут на рупията и да даде опция за потреблението ѝ в интернационалните търговски разплащания. Понастоящем Индия търгува в рупии с Русия, Мавриций, Иран и Шри Ланка, което демонстрира възходящото приемане на INR като комерсиална валута.

Това прекосяване към различни валути частично е обусловено от геополитическите събития и напъните за предотвратяване на интернационалната търговия от въздействието на рецесиите и глобите.  

След глобите, наложени на съветската стопанска система от Запада в отговор на рецесията в Украйна, реализирането на търговия с щатски долари става все по-голямо предизвикателство. В резултат на това страните интензивно изследват различни валути, с цел да понижат зависимостта си от щатския $ и да диверсифицират комерсиалните си благоприятни условия.

Освен това ходът на Индия е в унисон с по-широките желания на страните от БРИКС да оспорят хегемонията на Съединени американски щати в интернационалната търговия. Очаква се Иран и Саудитска Арабия скоро да се причислят към алианса БРИКС. Тези страни интензивно работят по създаването на нова валутна система като средство за противопоставяне на господството на Съединени американски щати. Идеите за създаването на тази различна валута ще бъдат показани на идна среща на върха в Южна Африка, както заяви Александър Бабаков, заместник-председател на Държавна дума.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР