Наско Сираков даде ексклузивно интервю за Sportal.bg. В него легендата

...
Наско Сираков даде ексклузивно интервю за Sportal.bg. В него легендата
Коментари Харесай

Наско Сираков обяви какво ще стане с Левски, ако даде акциите

Наско Сираков даде извънредно изявление за Sportal.bg. В него легендата на “сините ” и България приказва по редица тематики, които интересуват родната футболна общност. Голмайстор №1 в историята на Левски обясни за селекцията и младите момчета в отбора, сподели по какъв начин и за какво е взел акциите на клуба от Васил Божков, има вяра ли още в “Левски на левскарите ”, ще даде ли акциите на почитателите, които ги желаят, боязън ли го е от демократични избори за президент и засегна още куп други въпроси.

Ето първата част от изявлението с Наско Сираков:

Да стартираме с новината от преди няколко дни. Създадохте сдружение “Стадион Георги Аспарухов ”. Защо го направихте?

– Целта е това, което обявихме със известие към медиите, към обществеността. Правим първи стъпки, и то съществени, да придобием за дълъг интервал от време стадион “Георги Аспарухов ”. Разбира се, всички желаеме Левски да има нов стадион, само че малко по малко.

Има ли изясненост или проект за някакво финансиране, дали ще се гради естрада по естрада или каквото и да е?

– На този стадий нищо повече от това, което излезе като информация към вас и към обществеността, не можем да споделяме и приказваме.

Значи има задграничен вложител, с който сте говорили, каквито информации се въртят в общественото пространство?

– В общественото пространство се въртят толкоз неистини, че в случай че взема да давам отговор на всичките, няма да ми стигне през целия ден.

Следите изкъсо подготовката на Левски, какво ви направи усещане? На мен ми направи налагането на доста млади футболисти.

– Неслучайно доведохме толкоз от нашите юноши, които играят във втория тим. А и по-малки като в тази ситуация със Стивън, който е на 15 години. Но първо концепцията беше да се води един естествен подготвителен развой и второ – да забележим децата в игрова конюнктура. Знаем, че равнището на мъжкия футбол и тимовете, с които се срещнахме, е прекомерно високо за тях, само че няма никакъв проблем. Така, съгласно нас, добиват убеденост, самочувствие и рано или късно това ще се прояви на терена

 

View this post on Instagram

 

A post shared by PFC LEVSKI / ПФК ЛЕВСКИ (@pfclevskiofficial)

Наблюденията са, че най-малко четирима от юношите на клуба ще са съществени футболисти – Пламен Андреев, Патрик Галчев, Асен Митков и Марин Петков. Какво е тяхното равнище и могат ли да станат новите звезди на България?

– Тях никога не можем да ги броим за юноши. Те още са юноши, само че не можем да ги броим за такива, тъй като някои от тях имат по 100 мача в “А ” група. Който заслужи правото да играе с представянето си в тренировките, той ще играе. А те, четиримата, са навлезли съществено в мъжкия футбол, тъй че разчитаме на тях, както и на всички останали.

Как се развива трансферната политика? Взехте няколко нови, ще има ли още?

– На мен ми се желае да взема най-малко още пет-шест нови. Въпросът е до каква степен имаме финансови благоприятни условия. При всички положения желаеме да се подсилим, тъй като имаме крещяща потребност на избрани позиции. Прекалено сме рехави. Но значително би трябвало да сме уверени, че този футболист или футболисти, които ще притеглим, в действителност ще ни свършат работа. Иначе няма смисъл да си харчим парите.

Значи търсите укрепване не с един, а с двама-трима футболисти?

– Със сигурност. Имаме набелязани играчи, само че ние и до момента имахме. Не можахме да притеглим някои от тях въз основата на високите финансови искания, които имаха, което е безусловно обикновено. Не се дразня на нито един футболист, че желае да получава повече пари. Бил съм от тази страна на барикадата, тъй че ги разбирам. Но имаме бюджет, от който не можем да мърдаме.

Сред тях ли е Ангел Бастунов от Хебър?

– Много футболисти сме гледали последните три месеца. Като ви споделям доста – несъмнено над 500.

Уелтон и Кордоба, чиято цена не е по никакъв начин дребна, ще останат ли, тъй като доста се шуми за изходящи прехвърляния?

– Ако някой я заплати тази цена, която ние желаеме, нищо чудно да се разделим с някой от тях. Но с двамата по едно и също време – няма да стане.

За Уелтон се приказва за най-малко 3,5 млн. евро. Толкова ли е безценен?

– Какво се приказва, аз ти споделих. Не проследявам, а ми споделят понякога какво пишат, само че има избрана цена, която в случай че бъде платена, всеки един от нашите футболисти се продава. Няма подобен, който да не се продава. Но не се продават за жълти стотинки.

Както преди се е продавало.

– И по този начин може да се каже.

Да Ви върна към делата ви като притежател – още ли вярвате в Левски на левскарите?

– По принцип Левски постоянно е на левскарите. Това е мотото, откогато е основан този клуб. Но, съгласно мен, не трябва и да се злоупотребява с това. Да, моето голямо предпочитание е рано или късно в действителност голяма част от “синята ” общественост да има Левски. Но не избрани бройки.

Вие бяхте един от радетелите за това, когато дойдохте и взехте акциите. Защо до момента не се реализира, може би поради задълженията ли или какво тъкмо пречи?

– Може би и поради това. При всички положения свършихме извънредно доста работа последните 9-10 месеца. Погасихме огромен % от тези задължения и ще продължаваме по същия метод. И в случай че се продават футболисти на Левски, то ще се продават най-много с концепцията да бъде “смачкан ” този дълг към страната.

Плащате си дълга към страната, който падна под 10 млн., само че има един различен дълг към някогашния притежател Васил Божков. С него какво става? Казва, че не си го желае, само че писмено всичко наред ли е, оправено ли е? Срещали ли сте се, говорено ли е по тази тематика с него?

– Не, не съм се срещал, не съм приказвал. На този стадий обстановката там е висяща. Наистина писмено не е оправен тоя дълг, обаче аз познавам Васил Божков от 30 години и до момента не съм бил лъган от него. Неколкократно декларира, че няма да си желае тези пари. Аз съм сигурен, че няма и да си ги изиска. Проблемът е, че те ни нарушават финансовия баланс. Това е. Иначе дългът ни ще бъде извънредно по-малък.

И по силите на Левски.

– Мисля, че всеки един дълг в тези размери, в които е все още, е по силите на Левски въз основата на голямата поддръжка, която ежедневно ни оказват нашите последователи. Така че дружно ще се оправим с всичко.

Значи можем да кажем, че Левски няма да има проблем с лиценза?

– По принцип Левски няма никакъв проблем с лиценза. В момента, в който сключихме съглашението с Национална агенция за приходите всевъзможни проблеми по отношение на лиценза отпаднаха.

Да Ви върна малко по-назад във времето – за какво се съгласихте да вземете акциите на Левски, в случай че знаехте какво е положението? Как го решихте, защото тогава никой не искаше да ги вземе?

– След като се разнасяха акциите по улиците на София и по жълтите павета от Сашо Диков, взех решение, че това е подигравка с клуба. Звъннах на Васил Божков и го помолих да ми ги даде на мен. След един месец това се случи. Това е напълно мое решение. Няма нещо, което да съм постигнал в този живот, или е доста малко отвън Левски, тъй че дължа всичко на клуба. Това е задача да оказа помощ с всичките си сили клубът да бъде избавен.

Страхувате ли се да излезете на демократични избори за президент? Това беше един от въпросите, които щяха да ви зададат част от почитателите.

– Да се опасявам от какво?

Да излезете на избори и там почитателите на Левски да ви изберат, с цел да получите легитимация посредством тях.

– Ти по какъв начин смяташ? Че няма да бъда определен ли? По никакъв метод не ми е минавало такава мисъл. Само че, с цел да се стигне до такива избори, на този стадий не виждам по какъв начин може да стане.

И другият въпрос на почитателите е има ли задължения Левски към спонсора на клуба?

– Те са задали обществено този въпрос и на Общото заседание получиха отговор. Такъв контракт за ръководство в никакъв случай не е имало, в никакъв случай не се е казвал контракт за ръководство. Той е консултантски контракт. Подписахме анекс към този контракт със спонсора и въпросът е завършен.

Търси ли Левски вложители или по-сериозни спонсори?

– Не е въпрос за подготовката на тима, тъй че сега, в който имаме каквото и да е, ние уведомяваме “синята ” общност. Няма нещо скрито-покрито в Левски. Това е отговорът.

Каква е повода част от почитателите да подлагат на критика, а не да застанат зад клуба и вас като клубна легенда. Имате ли пояснение?

– Разбира се, че имам, единствено че то не е за необятната общност. Приемам рецензия от безусловно всеки един почитател на Левски и одобрявам, че това е обикновено, тъй като живеем в демократична страна.

Чувствате ли се афектиран като легенда на Левски, когато ви нападат много брутално от време на време? Вие сте едно от най-големите имена в левскарската история.

– Мога да се обидя от хора, които са на моето равнище. Не мога да се обидя от всеки. Ако се обиждах от всеки, доста от дълго време да съм хвърлил кърпата. Така че одобрявам всевъзможни типове рецензии, одобрявам ориентирани към мен обиди. Единствено се тормозя от време на време това да не се отрази на представянето на тима. Иначе на мен не ми пречат.

Да предположим, че кажете: “добре, ето ви акциите ”. Вие ще излезете като спасителя на Левски, тъй като клубът щеше да банкрутира. Защо не го извършите, с цел да излезете като воин? Да кажете: “добре, оправяйте се, ето ви акциите ”? Мислили ли сте по тази тематика?

– Защото се тормозя, че Левски тогава ще банкрутира доста бързо. Ето, споделям го с безусловно схващане, че това е значително доста евентуално да се случи.

Да се върнем към спортно-техническата част. Какво очаквате от Левски напролет? Преди време казахте, че задачата е Левски да е първенец и да играе в групи на евротурнири. Кога ще бъде реализирана?

– Аз най-вече желая да станем първенци и да играем отново Шампионска лига. Разбира се, би трябвало да се съобразяваме с действителността при нас. Истината е, че ние и сега имаме потребност и от в допълнение качество в този тим, и от количество като играчи. Както споделих към този момент, има позиции, на които сме доста тънки. Надявам се да се подсилим до края на трансферния прозорец с един-двама играчи. Целта е във всеки един мач да се представим по допустимо най-хубавия метод. Мисля че тимът се приготви повече от добре тук. Начина, по който играе тимът, ми дава огромна доза оптимизъм. Разбира се, в контролите се играе по един метод, а когато те натисне напрежението, при мисълта, че тимът ни е извънредно млад, несъмнено в някои мачове могат да се пропукат. Но метода, по който се готви, ми дава сериозна доза оптимизъм.

Да разбираме, че Костов има цялостната ви поддръжка и слуховете, че при един-два отрицателни дуела може да има треньорска рокада няма да се осъществен?

– Не ми е минавало през главата такова нещо. Виждам във всеки един миг по какъв начин се води подготовката, виждам метода, по който упражняват момчетата. Още веднъж споделям – това не ми е минавало през главата. Е, на някои хора несъмнено им минава през главата Костов да бъде заменен, само че няма да бъде заменен.

Източник: Sportal.bg

Още вести четете в категория Спорт.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР