Наситената културна програма на общината продължава с концерти на утвърдени

...
Наситената културна програма на общината продължава с концерти на утвърдени
Коментари Харесай

Български камерен оркестър – Добрич с гост диригент Николета Попова и солист Виктор Теодосиев – валдхорна, с концерт на 25 октомври

Наситената културна стратегия на общината продължава с концерти на одобрени и изгряващи музиканти. На 25 октомври от 18.30 ч. в Огледална зала „ Нели Божкова “ на сцената ще се срещнат дохвърчалата от Гран Канария Николета Попова като посетител диригент на нашия камерен оркестър и солист Виктор Теодосиев - възпитаник в НМУ „ Любомир Пипков “, София, все по-често присъстващ в афишите валдхорнист.

А Български камерен оркестър – Добрич още веднъж демонстрира забележителен професионализъм при работата с гостуващи диригенти и солисти.

За Николета Попова знаем, че е родена в Добрич и любовта й към класическата музика е въодушевена от концертите на нашия оркестър още под диригентството на Йордан Дафов, на които е участвала като дете и даже е била солист-пианист на детски такива. Завършила е хорово диригентство в НМА „ Проф. Панчо Владигеров “ в класа на проф. Крум Максимов, специализирала е при Йоханес Принц в Университета по изкуствата в Грац и има докторска степен от Университета в Лас Палмас. От 2006 година преподава компетентност Дирижиране в Conservatorio Superior de Música de Canarias / Консерваторията на Канарските острови/ и управлява симфоничния оркестър и хоровете на Академията. През тази година дебютира с Lithuanian State Symphony Orchestra, следват концерти и с Hungarian National Symphony Orchestra Szeged. Преподавателите, при които се е обучавала са имена като Крум Максимов, Атанас Варадинов и Теодора Павлович, Йоханес Принц, Пиер Анджело Пелуки и други Притежава богат и разнороден репертоар като хоров и оркестров диригент. Изнася дидактически концерти, прави кино и телевизионни записи. Полуфиналист на Taki Concordia Conducting Fellowship 2019 /основан и режисиран от маестра Марин Алсоп, управляван от Бернард Хайтинк/. Една от нейните съществени характерности е гъвкавостта да извършва артистичните оферти съгласно потребностите и условията на съответния отбор.

Виктор Теодосиев е роден през 2005 година в София, в фамилията на музиканти. Той е трето потомство валдхорнист - неговият дядо е дълготраен член на Симфоничния оркестър на БНР, а неговият татко е соло валдхорнист на същия оркестър и професор по валдхорна в НМА „ Проф. Панчо Владигеров ”, София. Виктор стартира да свири на валдхорна на 12 година като получава първите уроци от своя татко – Ясен Теодосиев. Неговият гений е видян от музикантската общественост още в първите месеци на образованието и той е поканен да взе участие в многочислени концерти и продукции. През 2018 година е деен участник в майсторския клас на изтъкнатия валдхорнист и реализатор на алпийски рог Аркадий Шилклопер (Русия, Германия) в НМА. През 2019 година е признат в НМУ „ Л. Пипков ” - София преди всичко с най-голям триумф от всички реализатори на духови принадлежности в класа по валдхорна на проф. Владислав Григоров. Виктор Теодосиев взе участие в състава на “Европейски юношески симфоничен оркестър PROGRESSIVE ” - 2019, който включва участници от 11 европейски страни. Оркестърът изнася огромен концерт на фамозния Римски стадион в Пловдив, като концертът е част от формалната стратегия на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Същата година е деен участник в Summer Music Academy Kroměříž в класа на световноизвестния чешки валдхорнист Радек Баборак. Той е най-младият деен участник измежду валдхорнистите в Академията.

Макар и толкоз млад, той постоянно е канен за концерти - като солист, оркестрант и камерен реализатор. Тази година е свирил в Италия с оркестъра на Андреа Бочели, във Франция с интернационален духов квинтет, в Приморско - с Младежката филхармония. Солист на редица наши оркестри, измежду които камерен отбор „ Софийски солисти ”, Академичен симфоничен оркестър, Камерен оркестър „ Орфей ”, Габровски камерен оркестър, Камерен оркестър „ Дианополис ”, Камерен оркестър - Хасково, Разградска филхармония и други Първи валдхорнист на Младежка филхармония „ София ” при НМУ „ Л. Пипков ”.

Програмата за концерта в Добрич:
Енрике Гранадос - Интермецо из оп. ГойескасЕнрике Гранадос - АндалузаХоакин Турина - Молитвата на тореадораЙозеф Хайдн - Концерт за валдхорна и стр. орк. № 1 Ре мажорПьотр Илич Чайковски - Серенада за струнен оркестър

Билети от 16.30 ч. в деня на концерта
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР