Насилието, във всичките му форми, не е частен, а обществен

...
Насилието, във всичките му форми, не е частен, а обществен
Коментари Харесай

Насилието срещу жени и деца не е частен проблем, а засяга цялото обществото

Насилието, във всичките му форми, не е частен, а публичен проблем . Той е разпознат от българското общество и държавно управление като важен обществен проблем и за неговото превъзмогване са направени огромни стъпки. Това съобщи заместник-министърът на труда и обществената политика Росица Димитрова по време на интернационалната конференция " Сигурно бъдеще за дамите - несъмнено бъдеще за всички ", проведена от фондация " Асоциация Анимус ". Събитието е част от календара на Българското председателство на съвета на Европейски Съюз.

Темата за битката с домашното принуждение е приоритет както в Закона за отбрана от домашното принуждение, Наказателно процесуалния кодекс, Гражданско процесуалния кодекс, по този начин и в Закона за равнопоставеност на дамите и мъжете, изясни Димитрова.

 Нямаме дейно законодателство за гонене и дебнене, призна Цачева
Нямаме дейно законодателство за гонене и дебнене, призна Цачева

За 2017 година у нас са издадени 2 432 заповеди за отбрана от домашно принуждение

Изпълнители на дейностите, свързани със обществените услуги, подкрепящи жертвите на домашно принуждение и на трафик, са структурите на Агенцията за обществено подкрепяне със своите дирекции по места. Заедно с общините, които са най-големият снабдител на обществени услуги в България, те организират издирването, изследването, даването на нужната поддръжка съгласно самостоятелните потребности и потребности на всяко едно лице или дете, жертва на домашно принуждение или трафик, разяснява Димитрова.

В момента в страната има 18 спешни центрове за деца, жертва на трафик и принуждение, чиито общ потенциал е 196 места. Има 5 спешни центрове за лица с опция за 54 места. Друга форма на обществена услуга, даваща нужната поддръжка, са звената " Майка и бебе ". Към сегашния миг те са 12 в страната, като оферират 74 места. В общините са разкрити 124 центрове за социална поддръжка с над 4900 места.

 Министерски съвет отпусна 450 000 лв. за справяне с домашното принуждение
Министерски съвет отпусна 450 000 лв. за справяне с домашното принуждение

Финансират и Националната гореща телефонна линия за поддръжка и ориентиране на хора, потърпевши от принуждение

През 2017 година в дирекциите " Социално подкрепяне " в страната са подадени над 1200 сигнала за случаи на принуждение.

Вярвам, че оценката, плануваните дейности и междуинституционалното взаимоотношение, са професионалната реакция, която би подкрепила потърпевшите и би дала късмет за живот без принуждение, добавя Димитрова.

 Българска социалистическа партия предлага ограничения против домашното принуждение
Българска социалистическа партия предлага ограничения против домашното принуждение

Издръжката на центровете към 2,5 млн. лева годишно
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР