Насилието в северозападна Нигерия е принудило 20 хил. души да

...
Насилието в северозападна Нигерия е принудило 20 хил. души да
Коментари Харесай

Над 20 хил. нигерийци са избягали в Нигер заради сблъсъци на фермери и пастири

Насилието в северозападна Нигерия е принудило 20 хиляди души да избягат в прилежащ Нигер за два месеца, разгласи Върховният комисариат за бежанците на Организация на обединените нации, представен от " Ройтерс ".

Според организацията казусът, който " по никакъв метод не е обвързван с (ислямистката групировка) " Боко Харам "... е поради доста аргументи, в това число конфликти сред фермери и пастири от разнообразни етнически групи. " Ислямистите работят на североизток от десетилетие и битката против тях също е със смесени резултати.

Сигурността в Нигерия се утежнява макар че военните и полицията са изпратени да противодействат против незаконни групи, виновни за голям брой убийства и отвличания. Някои от бежанците, идващи в Нигер, оповестяват и за изнасилвания.

Капацитетът на силите за сигурност е отпаднал точно от спора с " Боко Харам ". Миналия месец нигерийският сенат усили бюджета на стратата със сума, равна на 261 милиарда $ поради потребността от по-големи разноски за сигурност.

През май телевизия " Ал Джазира " заяви, че единствено за миналия месец жертвите на новата вълна принуждение са били 100 души. Според правозащитната организация " Амнести интернешънъл " жертвите на спора сред 2016 и 2018 година, обвързван частично със свиващана се повърхност на земеделската земя, са били над 3600 - повече, в сравнение с поради насилието, обвързвано с " Боко Харам ".

Обещания за възстановяване на сигурността правеше и президентът Мухамаду Бухари, избран отново през февруари. Утре той стартира новия си мандат.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР