Насилието срещу протестиращи по улиците на ирански градове и по-специално

...
Насилието срещу протестиращи по улиците на ирански градове и по-специално
Коментари Харесай

ООН призова Иран да прекрати "ненужната употреба на сила" срещу протестиращи

Насилието против протестиращи по улиците на ирански градове и по-специално използването на мощ против деца и младежи провокира дълбока угриженост, сподели през днешния ден службата на висшия комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида, представена от ДПА.

Нейна говорителка загатна данни за 23 убити и огромен брой ранени малолетни. " Продължаващата ненужна и непропорционална приложимост на мощ против протестиращите би трябвало да бъде прекратена ", прикани Равина Шамдасани.

Говорителката означи, че иранските управляващи са направили нападения против учебни заведения и по информация от министерството на образованието деца, взели участие в митингите, са били отведени в " психически центрове ", които биха могли да са самобитни заведения за превъзпитание.

Службата на висшия комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида е видяла известия за ареста на минимум 90 публицисти, юристи, хора на изкуството и правозащитници, също както и описания на малтретиране, изтезания и отнемане от медицински грижи на пандизчии, сподели още нейната говорителка. Шамдасани напомни, че Иран е подписал конвенции за правата на индивида и затова е поел ангажимент да пази свободата на изложение и на кротичък митинг.

" Най-общо казано, призоваваме (иранските) управляващи да извърнат внимание на аргументите за недоволството на популацията, вместо да използват принуждение, с цел да потушат митингите ", акцентира говорителката.

Протестите в Иран започнаха след гибелта в средата на предишния месец на Махса Амини - 22-годишна иранка от кюрдски генезис. Тя беше арестувана от нравствената полиция, защото носела своя хиджаб погрешно, и умря след хипотетично малтретиране.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР