Насилието срещу протестиращи по улиците на ирански градове и по-специално

...
Насилието срещу протестиращи по улиците на ирански градове и по-специално
Коментари Харесай

ООН: Иран трябва да прекрати ненужната употреба на сила срещу протестиращи

Насилието против протестиращи по улиците на ирански градове и по-специално използването на мощ против деца и младежи провокира дълбока угриженост , сподели през днешния ден службата на висшия комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида, представена от ДПА.

Нейна говорителка загатна данни за 23 убити и огромен брой ранени малолетни. " Продължаващата ненужна и непропорционална приложимост на мощ против протестиращите би трябвало да бъде прекратена ", прикани Равина Шамдасани.

Говорителката означи, че иранските управляващи са направили нападения против учебни заведения и по информация от министерството на образованието деца, взели участие в митингите, са били отведени в " психически центрове ", които биха могли да са самобитни заведения за превъзпитание.



Службата на висшия комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида е видяла известия за ареста на минимум 90 публицисти, юристи, хора на изкуството и правозащитници, също както и описания на малтретиране, изтезания и отнемане от медицински грижи на пандизчии, сподели още нейната говорителка. Шамдасани напомни, че Иран е подписал конвенции за правата на индивида и затова е поел ангажимент да пази свободата на изложение и на кротичък митинг.

" Най-общо казано, призоваваме (иранските) управляващи да извърнат внимание на аргументите за недоволството на популацията, вместо да използват принуждение, с цел да потушат митингите ", акцентира говорителката.

Протестите в Иран започнаха след гибелта в средата на предишния месец на Махса Амини – 22-годишна иранка от кюрдски генезис. Тя беше арестувана от нравствената полиция, защото носела своя хиджаб погрешно, и умря след хипотетично малтретиране.



Източник: Българска телеграфна агенция
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР