Насилието срещу журналисти, които отразяват протестите в цял свят, е

...
Насилието срещу журналисти, които отразяват протестите в цял свят, е
Коментари Харесай

ЮНЕСКО алармира: Нараства насилието срещу журналисти, отразяващи протестите

Насилието против публицисти, които отразяват митингите в целия свят, е повишено фрапантно, а полицията и силите за сигурност са главните причинители. Това излиза наяве от отчет на ЮНЕСКО, съгласно който в интервала януари – юни тази година са регистрирани 21 митинга, в които публицисти са били нападнати, задържани или убити.
Нападенията са част от ширеща се през последните 5 години наклонност, при която полицията и силите за сигурност употребяват несъразмерна мощ, написа още в отчета.
 Европейската комисия: Трябва да има следствие при случаи на принуждение против публицисти Европейската комисия: Трябва да има следствие при случаи на принуждение против публицисти
Държавите-членки са виновни за провеждането на следствие при принуждение против публицисти по време на демонстрации. Това споделиха от Евро...
Между 2015 и 2020 година са убити минимум 10 публицисти, а 125 са били нападнати или задържани, се споделя в документа, който прави преглед на положението на медиите в 65 страни.
Убитите публицисти са работили в Сирия, Мексико, Израел, Никарагуа, Северна Ирландия, Нигерия и Ирак.
Генералният шеф на ЮНЕСКО Одри Азулай прикани държавните управления да обезпечат на публицистите условия, при които те да могат да си правят работата, без да се опасяват за сигурността си.
„ Журналистите имат основна роля при информирането на жителите по отношение на митингите, по тази причина приканвам интернационалната общественост и съответните институции да обезпечат съблюдаване на тези съществени права ”, акцентира Азулай.
 Домашен арест за бияча от конференцията на ГЕРБ Домашен арест за бияча от конференцията на ГЕРБ
20-годишният Денислав Станоев, който по време на конференцията на ГЕРБ предходната седмица атакува публицисти и протестиращи, излиза на св...
Според ЮНЕСКО, аргументите за митингите са икономическите разлики, корупцията, нарушаването на политическите свободи, растящият авторитаризъм, което кара някои държавни управления да не са заинтригувани жителите да получат справедлива информация.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР