Насилието над граждани от полицията, но и насилието от гражданите

...
Насилието над граждани от полицията, но и насилието от гражданите
Коментари Харесай

Филип Гунев: Неразследването на случаите на насилие ще подкопае доверието в МВР

" Насилието над жители от полицията, само че и насилието от жителите против служители на реда не би трябвало да остава без коментар от Министерство на вътрешните работи. Ако не проверяват тези случаи, това подкопава доверието в полицията ". Това сподели пред БНР някогашният зам.-министър на вътрешните работи Филип Гунев, ръководител на Управителния съвет на Антикорупционния фонд, в коментар на видеата в обществените мрежи, показващи принуждение над протестиращи жители в София:

" Трябва доста ясно да се каже, че ще се проверява. От политическа позиция би трябвало да се прави опит за такова следствие, макар че доста постоянно се случва да няма воля да се направи то ".

В предаването " Преди всички " Гунев разяснява и решението на Министерство на вътрешните работи да допусне поддръжници на Ахмед Доган на брега в " Росенец ", а да не допусне останалите жители, отишли там на плаж в събота, като го дефинира като политическо решение, а не тактическо:

" Ясно е, че се опитваха да предотвратят конфликт, само че беше политическа неточност да не позволен оповестеното шествие на " Да, България " до плажа. Видя се, че това беше неверен ход и политически, и тактически ".

Бившият зам.-министър на вътрешните работи беше безапелационен, че министър председателят Бойко Борисов е взел решението за защита от НСО на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган и на депутата Делян Пеевски:

" В комисията, която взема решение кой да бъде охраняван, болшинство имат Министерство на вътрешните работи и ДАНС. Няма по какъв начин еднолично президентът или неговият представител - началник на НСО, да решат това ".

Според Гунев президентът Румен Радев също има виновност, че толкоз дълго НСО охранява двамата представители на Движение за права и свободи, тъй като на всеки 6 месеца се преглежда въпросът за възобновяване и снемане на защитата и Радев е можел всякога да декларира, че упорствал и неговият представител в комисията е дал своя вот срещу:

" Той и в този момент може да извади и да ни покаже доказателства, че през всички тези години неговият представител в тази тричленна комисия е дал своя вот срещу ".

Филип Гунев акцентира, че още от държавното управление на Пламен Орешарски през 2014-а година бранш " Сигурност " е бил разпределен:

" Има шефове под въздействие на Пеевски, има други, които са в орбитата на ГЕРБ и ръководещата коалиция, а трети са консенсусни - и двете страни са съгласни ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР