Насилието и стресът на работното място са най-разпространени във феминизираните

...
Насилието и стресът на работното място са най-разпространени във феминизираните
Коментари Харесай

Янка Такева: Насилието и стресът в работата са най-разпространени във феминизираните сектори

" Насилието и стресът на работното място са най-разпространени във феминизираните браншове ", сподели ръководителят на Синдиката на българските учители Янка Такева през днешния ден на конференция " Не на насилието на работното място ", заяви Българска телеграфна агенция.

Форумът е проведен от КНСБ и от Комисията за равнопоставеността, фамилията, дамите и децата към КНСБ с ръководител Янка Такева, която също по този начин е водач на Синдиката на българските учители.

Такева допълни, че преди всичко по стрес и тормоз е учителската специалност. На второ място се подреждат медицинските експерти, следвани от публицистите, работещите в леката индустрия и служителите на реда. Тя се базира на данни на проучване на Синдиката на българските учители. 

По думите на Такева в тези сфери има принуждение, дискриминация, по-ниско възнаграждение и оттова - по-нисък обществен статус спрямо специалностите, в които има по-балансирано посланичество на половете. Според нея казусът е както на международно равнище, по този начин и в България, където търпимостта към насилието е поколенчески проблем и има доста мощни стандарти, с които би трябвало да се борим от ранна детска възраст.

Вицепрезидентът на КНСБ Пламен Нанков потърси корените на насилието в България в дълбокото възприятие на неправда, което изпитва всеки българин.

По данни, изнесени от основния икономист на синдиката Любен Томев, сред пет и 20 % от служащите и чиновниците в Европа са наранени от принуждение и тормоз на работното място според от страната и от бранша.

Според заместител обществения министър Росица Димитрова никакви традиции и обичаи не могат да оправдаят насилието на работното място и би трябвало да се сътвори социална непоносимост към казуса. Тя показа още, че министерството работи в партньорство с АСП по план " Заедно против насилието ", финансиран по Оперативна програма " РЧР ", по който ще се разработят законодателни оферти за битка с насилието, ще се подобрят и компетенциите на хората, работещи с жертви на принуждение. 

От КНСБ ще упорства за закон против принуждение на работното място, създаване на етичен кодекс по браншове, антистрес стратегии във компаниите и основаване на комисия за разглеждане на молби и тъжби на претърпели принуждение на работното място.

 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР