Насилието е последното убежище на некадърните“ – това са думи

...
Насилието е последното убежище на некадърните“ – това са думи
Коментари Харесай

Пет вербални агресии във връзката, които може би не възприемате като такива

„ Насилието е последното леговище на некадърните “ – това са думи на другояче постоянно готовия за смешки Айзък Азимов.

За страдание доста хора са овладели до съвършенство способността за вербални експанзии. А дружно със съвършенството върви фактът, че все по-трудно се разпознават, което ги прави още по-опасни.

В интимните връзки вербалната експанзия се демонстрира изключително постоянно. Понякога любовта ни кара да прощаваме думи и действия, които са непростими. А от време на време те са толкоз добре замаскирани и дотам сме привикнали с тях, че чисто и просто не ги разпознаваме.

Не е елементарно да разбираем желанията на колегата. По-точно постоянно съществува опцията да интерпретираме неправилно думите и делата му. Защото никой не може да е изцяло сигурен какво мисли другият и има доста вербални експанзии, които са скрити зад тривиални думи и изрази.   

1. Подигравки със фамилията и произхода

Не е извънредно за някои хора да осмиват сътрудниците си. Често го вършат, като се подиграват на фамилията или произхода им, изключително в случай че са от непретенциозно родословие или родителите им не разполагат с доста пари. Този тип експанзия може да е доста нападателна и да наложи клеймо на пострадалия, което когато и да е да заболи още веднъж. Партньорът постоянно си служи с нея, когато е сърдит.

2. Превъзнасяне на привлекателността на други хора

Да се приказва за привлекателността на други хора не е безусловно вербална експанзия. Става обаче проблем, когато с течение на времето сътрудникът все по-често стартира да превъзнася атрактивните персони, които познава. Ако го прави с желание да потисне самочувствието на другия, сравнявайки го с тях, тогава става дума за същинска вербална експанзия. В резултат на това другата страна във връзката може да развие комплекс за непълноценност.

3. Рисуване на подигравка на личността на другия

От време на време рисуваме устен портрет на индивида до нас, един тип хумористична подигравка, като се преструваме, че четем мислите му. И според от това какъв брой рецензия влагаме в портрета, няма нищо неприятно. Но когато го повтаряме прекомерно постоянно за да уязвим колегата, прекосяваме границите. Нападаме другия и провокираме мощен спад на самочувствието му, написа obekti.bg. По-точно, сходно държание може да докара до това той да стартира да бърка същинското си аз с това, което изобразява карикатурата.

4. Емоционално изнудване

Емоционалното изнудване е друга вербална експанзия, която постоянно остава незабелязана. Но тя предизвиква съществени рани. Този тип връзка се употребява доста ловко, тъй като упражняващият я кара другия да мисли, че той е оня, който би трябвало да направи нещо несъмнено. Че е оня, от който зависи качеството на връзката. Всяко прочувствено изнудване преследва съответна цел. Манипулаторът акцентира какъв брой доста работи, с цел да направи всичко добре и вярно. По този метод кара жертвата си са се усеща отговорна за всичко, което се случва.

5. Газлайтинг

Газлайтинг е форма на психологично принуждение, кръстена на един остарял филм. В този сюжет вербалната експанзия кара другия да стартира да се съмнява във възприемането си на действителността и спомените си. Чрез неистини и операция в него се насажда голямо психологично напрежение, обвързвано с възприятие на неустановеност и малоценност. 

Всички тези вербални експанзии основават обстановки, които жертвата мъчно разпознава. Затова психолозите поучават първо да потърси трето мнение от безпристрастен наблюдаващ, а след това вероятно да се подложи на психотерапия, с цел да преработи контузията.

Независимо какъв брой познати или явни са тези вербални експанзии, всички можем да станем тяхна жертва. Ето за какво е нужно да бъдем деликатни в връзките си и най-много да се замислим за метода, по който споделяме.  
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР