Нашумя само един случай, но те са десетки. Руската армия

...
Нашумя само един случай, но те са десетки. Руската армия
Коментари Харесай

Отвлечените. Как десетки украинци изчезват след идването на руската армия

Нашумя единствено един случай, само че те са десетки. Руската войска отвлича от ден на ден обществени фигури от източните области. Кметът на Мелитопол Иван Фьодоров изчезна на 11 март, а на 16 март се разбра, че той е сменен против пленени от Украйна съветски бойци. Съдбата на други отвлечени към този момент е неразбираема.

Сутринта на 12 март, малко след 12 часа, Сергей Цихипа излиза да се види с сътрудници дружно с кучето си Айс. Той живее с жена си в дребния южен украински град Нова Каковка, а отива до прилежащия град за срещата.

Цихипа е 60-годишен деятел и блогър, който намерено се опълчва на нашествието на Русия.

„ Той по този начин и не стига до такава степен. Не се и прибра. Телефонът му беше включен на два пъти за по няколко минути и това е. Аз единствено съумях да пратя гласови известия, нищо повече “, споделя жена му Олена в изявление за украинската работа на Радио Свободна Европа.

В същия ден, в който Цихипа не се прибира, Олех Батурин , кореспондент за локален новинарски уебсайт на име Новий ден също изчезва. Неговите родственици и сътрудници към момента го издират.

И двата случая се развиват в южната област Херсон. Отново тук на 16 март въоръжени мъже водят кмета и зам.- кмета на крайбрежния град Скадовск.

Голяма част от региона е окупирана от съветските сили от 3 март . В нея се намират делтата на река Днепър, част от бреговата линия на Черно море и административната граница с завладения през 2014 година Крим. Областният град Херсон беше първият регионален център, над който руснаците взеха надзор след началото на нашествието.

Жителите започнаха да се опълчват обаче, като организират все по-големи демонстрации в града, на които развяват украински флагове. Те се конфронтират и с съветските войски, като им споделят, че наличието им е нежелано. В Скадовск протестиращи се събраха пред постройката на общината с настояването кметът да бъде освободен.

Засега съветските сили не си разрешават да употребяват принуждение против хората, участващи в тези демонстрации.

Но локалните споделят, че има от ден на ден изчезнали хора. Има и сведения на очевидци, които описват, че въоръжени мъже – някои с камуфлаж, а други без никакви отличителни знаци – обикалят от врата на врата в търсене на съответни хора.

По информация на украинските военни управляващи в района е обявено за към 400 изчезнали .

„ Това са деятели, уредници на митинги “, споделя Павло Кеба, гражданин на Херсон.

„ Те се пробват да потушат всевъзможен тип възмущение, тъй като виждат, че хората не ги е боязън да вършат демонстрации под носа на съветските войски “, споделя той.

Окупиращите войски оповестиха още, че възнамеряват да проведат референдум за независимостта на област Херсон. Това би било подправен избор, споделят локалните поданици и украинското държавно управление. Целта му е да послужи за предлог за официализирането на съветския надзор.
 Сергей, чието семейство беше убито от съветски снаряд  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Според заместник-председателя на районния съвет на Херсон Сергей Хлан съветските чиновници търсят проукраински деятели, депутати и общинари.

„ Те се крият, само че биват търсени. Правени са инспекции. Руските сили ги търсят в Херсон и региона. Онези общински съветници, които са получили телефонни позвънявания, отхвърлиха да спомагат “, споделя той.

„ Отказват, само че биват застрашени. Заплашили са ги, че ще ги гръмнат “, добавя той.

По думи на Хлан съветската полиция и цивилни са пратени в региона да патрулират и да ръководят града. Най-вероятно това се е случило по заповед на Националната армия на Русия. Това е мощно милитаризирана структурира, която дава отговор непосредствено пред президента Владимир Путин. Според Хлан измежду служителите на реда има и някогашни членове на украинското поделение на полицията Беркут .

Поделението е познато с насилието, упражнено върху участниците в демократичните митинги в Киев от 2014 година, познати като "Евромайдан ". Смята се, че Беркут стреля по тях в самия завършек на митингите.

Олена Цихипа споделя пред Радио Свободна Европа, че откакто популяризира информация за изгубването на мъжа си, тя научава от други поданици на града, че е забелязан на боен пункт за инспекция.

„ Намерих кучето. Някакви положителни хора ми се обадиха и ми споделиха, че кучето е било вързано до локален офис. Беше доста изплашено “, споделя тя.

Според нея брачният партньор ѝ, както и репортерът Олех Батурин са били арестувани, тъй като са отказали да поддържат съветската окупация или са говорили интензивно против нея.

„ Те бяха арестувани, с цел да не напишат нищо проукраинско, защото те бяха почнали осведомителна война и съществено пречеха на окупаторите “, споделя още Цихипа.

Жената на Батурин Наталия споделя по какъв начин мъжът ѝ е излязъл от вкъщи си следобяд на 12 март, откакто един сътрудник му се обажда да се видят наоколо.

„ Той отиде да се срещне с сътрудника си, който му се обади. Нямам повече информация, нищо. Нищо не взе със себе си “, добавя тя.

В различен случай жителка на Херсон на име Оксана разгласява видео в обществената мрежа ТикТок, на което се вижда по какъв начин мъжът ѝ е отведен от маскирани въоръжени мъже в камуфлажни облекла.

„ Върнете мъжа ми! Разбирате ли, че сте в непозната страна? Хора, разбирате ли, че сте на непозната територия? Върнете мъжа ми! Той даже няма оръжие “, се чува тя да споделя във видеото.

Автентичността му не е доказана без значение от Радио Свободна Европа, а Оксана не отговори на въпросите на медията.

Директорът на Националния съюз на публицистите Сергей Томиленко споделя, че неговата организация е получила голям брой сигнали от Херсон за случаи, при които неидентифицирани мъже нахлуват в домовете на публицисти и публични персони, известни с обществени прояви на патриотизма си.

Той вижда паралели със случилото се в Крим, когато Русия окупира и завладя полуострова през 2014 година

„ Едно от първите им дейности беше да разчистят главно общественото осведомително пространство от тези, които са подготвени да ги подлагат на критика или просто да свидетелстват за закононарушения или дейности, свързани със завладяване на власт, надзор и осъществяване на голям брой нарушавания на човешките права “, споделя той пред Радио Свободна Европа.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР