Нашият законодател отново е реактивен. Той в хода на разгорелите

...
Нашият законодател отново е реактивен. Той в хода на разгорелите
Коментари Харесай

Адв. Мария Шаркова: В момента наистина всички са като на бойно поле

Нашият законодател още веднъж е реактивен. Той в хода на разгорелите се проблеми към контрола на епидемията се пробва да направи нещо, което можеше да бъде направено преди месеци. Виждаме, че се гасят пожари с кръпки в законодателството, които са безпределно неудачни.
Този коментар направи пред БНР експертът по здравно право юрист Мария Шаркова преди Народното събрание да гледа предлаганите от ГЕРБ промени в Закона за здравето. Те плануват слагането под карантина да може да става посредством телефон или имейл.

" През миналите месеци районните здравни инспекции не бяха подкрепени съответно – нито кадрово, нито финансово ", счита Шаркова.

Според нея РЗИ не са били обезпечени даже софтуерно за правене на предписанията и епидемиологичните разбори, като тази активност се автоматизира.

„ Те нямат задоволителен потенциал да се оправят. Те са сложени в тази обстановка, както и лечебните заведения са сложени - в тежката обстановка да изнесат епидемията за сметка на политическото успокоение ", посочи тя.

„ Резултатите от подхванатите до този миг ограничения са явни. Здравната ни система с всичките й недъзи и без да имаме зараза е изоставена да се оправя сама с тази обстановка. Неколкократно чухме от ръководещите, че лекарите са героите, те са юнаците, които би трябвало да изнесат тази зараза за сметка на по-либералната политика по отношение на тази зараза – да не се допусне цялостно затваряне, с цел да може да се избави стопанската система “, сподели още Шаркова.

И е безапелационна - сега в действителност всички са като на полесражение и това ще докара до доста повече жертви.

" Разкриваме кревати, с цел да оправим статистиката и да обясняваме в процентно съответствие какъв брой незаети кревати имаме, а в същото време няма задоволително медицински личен състав. Не се сформира явен и прецизен проект по какъв начин да се работи при съществуване на съответна статистика и ясни данни и това е огромен грях по отношение на жителите ", акцентира още тя.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР