Нашият твърд ангажимент е присъединяване на България към Шенгенското пространство

...
Нашият твърд ангажимент е присъединяване на България към Шенгенското пространство
Коментари Харесай

Испания твърдо подкрепи България за присъединяването й към Шенген

" Нашият корав ангажимент е присъединение на България към Шенгенското пространство по време на идното испанско председателство на Европейски Съюз ", съобщи министър Фернандо Гранде-Марласка. Той уточни, че приемането на страната ни в Шенген е извънредно значимо както за отбраната на външните граници на Европейски Съюз, по този начин и за спокойното и свободно напредване – един от правилата на съюза. По думите му България е готова за това и с пълноправното й участие Европейски Съюз и Шенген ще бъдат още по-силни и сигурни. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на вътрешните работи.

По време на работната среща испанският вътрешен министър е срещнал вицепремиера по публичен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев с самодейностите, които Испания ще предприеме по време на председателството си по тематиките сигурност и вътрешни работи. Една от водещите е завършването на пакта за миграцията с намирането на рационално равновесие сред заложените в него правила. Друга част засяга взаимните старания в битката с проведената престъпност, трафика на хора и опиати, битката с тероризма и радикализацията. По думите на министър Марласка, високото равнище на съдействие е учредено на взаимно доверие, което прави допустимо постигането на положителни резултати за жителите на двете страни. В рамките на срещата са дискутирани също сигурността по пътищата и нуждата от политики за предварителна защита и понижаване на голямата загуба на човешки животи в пътнотранспортни катастрофи.

Министър Демерджиев акцентира постигнатото единодушие за стъпките и периодите, които да доведат до приемането на България и Румъния за пълноправни членове на Шенгенското пространство. " Стъпките са ясни - съвместен разговор сред България и Румъния, Европейската комисия, Нидерландия и Австрия. Диалог, целящ да докара до отпадане на запасите на двете страни във връзка с пълноправното приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство. Що се касае до времето, съгласихме се, че подобаващ е първият Съвет по правораздаване и вътрешни работи след лятната пауза. Перспективата е ясна, от нас се изисква работа, знаем какво би трябвало да се свърши и сме стимулирани да го създадем “, съобщи изрично вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Той удостовери декларираната цялостна поддръжка на България за целите, които испанското председателство си слага, както и подготвеност за интензивна работа по тяхното осъществяване.

Българският вътрешен министър разяснява и контрактуваната опция за срещи на експертно равнище с оглед прилагане на испанския опит в битката с пътния травматизъм, както и за реализирането на постоянна връзка в битката с проведената престъпност, с незаконната миграция и в други сфери, които обичайно са предмет на положително взаимоотношение сред двете страни. Министър Демерджиев изрази удовлетворението си от персоналната среща, която дава опция за пълноценно и ползотворно съдействие в испанското председателство.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР