Нашият свят е навлязъл в ерата на технологичното развитие, когато

...
Нашият свят е навлязъл в ерата на технологичното развитие, когато
Коментари Харесай

Три града в Африка ще са най-големите в света до края на века

Нашият свят е навлязъл в ерата на софтуерното развиване, когато ръчният труд в земеделието е все по-малко издирван, а популацията на градовете бурно пораства. Първоначално този феномен се наблюдаваше в развитите страни, а в този момент всеобщата урбанизация доближава даже и най-бедните райони на планетата.

Динамиката на този развой и резултатите от него се разграничават в обособените елементи на света. По-специално, в Китай да вземем за пример, стопанската система на 35 мегаполиса е сравнима с стопанските системи на обособени не дребни страни.

Като цяло, вследствие на десетилетия урбанизация градското население към този момент надвишава селското население. Тази обстановка се вижда за първи път през 2007 година, а от този момент градското население продължава да пораства, до момента в който селското население понижава.

Ето някои данни за интервала 2000 - 2016 година и прогноза за най-големите градове до края на този век.

Карта по данни на Организация на обединените нации за разположението и динамичността в развиването на 500 града с население над 1 милион души

 Снимка 346564
Източник:

Северна Америка

Градовете на Северна Америка са предстоящите претенденти в листата на най-бързо разрастващите се градове в света.

Населението на най-големите мегаполиси, като Ню Йорк, Лос Анджелис, Чикаго, Торонто, пораства, само че не прекомерно бързо.

Има обаче и градове, където растежът на популацията е негативен. По-специално, това са градове като Детройт, Кливланд, Питсбърг.

В Съединени американски щати най-бързо растящите градове са: Остин, Тексас - междинен годишен растеж от 4,1%; Шарлот, Ню Йорк - средногодишен растеж от 4,9%.

 Снимка 317645
Източник:

Южна Америка

Столицата на Колумбия, Богота е най-бързо развиващия се град в Южна Америка. За интервала от 2000 до 2016 година популацията му е повишено с 3,6 милиона души, като средногодишния ритъм на напредък е 2,8% годишно.

Висока динамичност на увеличение на популацията се следи също по този начин в тези градове на континента: Манаус, Бразилия - 2,5%; Асунсион, Парагвай - 3%; Кочабамба, Боливия - 3.6%; Санта Круз, Боливия - 4.5%.

 Снимка 321024
Източник:

Китай и Индия

Тези две азиатски страни на картата се отличават от другите света по многото градове оцветени в мрачно синьо - с голямо, бързо растящо население.

Например, в случай че се огледа крайбрежната линия на Китай се вижда централизация на главния брой бурно разрастващи се градове азиатския колос. Звучи необикновено, само че популацията на някои от тях се е удвоило за последните 16 години, а това на град Ксиамен (Xiamen) се е утроило.

Живеещите в Шанхай от 2000 до 2016 са се нараснал с 10,5 милиона души.

От горната карта се вижда, че най-бързо растящите градове на Индия се намират в южната част на страната. В този район, на най-малко 10 огромни града, популацията се е удвоило за 16 години.

Делхи, ситуиран в северната част на страната, е повишен с близо 11 милиона поданици от 2000 до 2016 година.

 Снимка 346566
Източник:

Африка

В Африка доста градове, които съгласно прогнозата на Организация на обединените нации, през 20100 година ще бъдат в листата на най-големите обитаеми места в света.

Населението на Лагос, най-големият град в Нигерия е повишено с съвсем 14 милиона души сред 2000 и 2016 година.

Предполага се, че броят на жителите на този град до 2100 година ще се усили до 88,3 милиона души. Така Лагос ще стане най-гъсто обитаемият град в света в края на този век.

Освен това, още два африкански града - Дар ес Салам (Танзания) и Киншаса (Демократична република Конго) - ще набъбнат доста до 2100 година, съгласно прогнозата на Организация на обединените нации.

По този метод тези три африкански града ще станат най-гъсто обитаемоте градове в света в края на века.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР