Нашият случай е тест за доверието на Западните Балкани в

...
Нашият случай е тест за доверието на Западните Балкани в
Коментари Харесай

Никола Димитров: Случаят на С. Македония е тест за ЕС

Нашият случай е тест за доверието на Западните Балкани в Европейски Съюз, съобщи вицепремиерът по европейските въпроси на районен съд Македония Никола Димитров в изявление за гръцкия „ То Вима”.

По думите на вицепремиера в към този момент доста негови сънародници стартират да се съмняват в приемането на С. Македония в Европейски Съюз. Димитров отбелязва, че страната има статут на претендент още от 2005 година, а преди 12 година е получила първия позитивен отчет за начало на договарянията за присъединение. Междувременно Хърватия стана член на Европейски Съюз, макар че Македония подписа преди нея Споразумението за стабилизиране и асоцииране.

„ Много хора ще си зададат въпроса дали Европейски Съюз е сериозен. Към това би трябвало да се добави и разпространяването на противоречивия нон-пейпър за смяна на границите и основаване на по-големи страни, до момента в който в дълготраен проект имаме потребност от „ европейски Балкани”, в които границите ще имат все по-малко значение”, споделя Димитров.

Македонският вицепремиер под „ нон-пейпър “ засяга документ, който се приписва на словенският министър председател Янез Янша и се появи в интернет пространството в средата на април. Според публикуваната грама Янша предлага пред Брюксел проверка на границите на Босна и Херцеговина и Косово.
Снимка: Скрийншот То Вима
Димитров показва готовността на Скопие да си сътрудничи с бъдещото държавно управление на България, само че акцентира, че „ ще бъде стратегическа неточност, в случай че не успеем да намерим решение”.

„ Трябва да вземем поради европейските правила. Вярвам, че е част от добросъседските връзки една европейска страна да одобри, че нейният комшия има право на самоопределяне. Не можеш да оспориш македонския език по пътя ни към Европа, в случай че Европа е общественост от полезности и се гордее с езиковото си разнообразие. Съществува интернационално и европейско право, от които се управляват междудържавните връзки. Идентичността и езикът са въпроси, които засягат всяка страна поотделно”, изяснява Димитров.

Според него, процесът на присъединение се занимава с въпроси като върховенството на закона и битката с корупцията, а не с въпроси, които не са свързани с европейското законодателство.

Вицепремиерът счита, че има опция до юли да бъде избрана дата за начало на договарянията с Европейски Съюз.

Що се отнася до връзките сред Скопие и Атина, съгласно оценката на Никола Димитров, те са „ доста открити и дори сърдечни и има доверие” сред тях.

Що се отнася до комисията за учебниците, която произтича от Преспанския контракт, до момента са извършени шест срещи, а скоро се чака да се състои седмата.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР