Нашият основен фокус ще бъде човекът като личност да бъде

...
Нашият основен фокус ще бъде човекът като личност да бъде
Коментари Харесай

Надежда Йорданова: Основният фокус ще бъде човекът да бъде в центъра на правосъдието

Нашият главен фокус ще бъде индивидът като персона да бъде в центъра на правораздаването, а правораздаването да бъде правдивост, а не война сред клики - едни да си запазят властта, а други - корупционните практики. Това съобщи номинираната за министър на правораздаването Надежда Йорданова пред публицисти на излизане от Народното събрание. Йорданова сподели, че за нея това е един от методите да бъде върнато доверието на хората в правораздаването и в парламентаризма.

Относно ресора си, Йорданова уточни, че това е един от секторите, в които очакванията на хората са фокусирани. "Това е изцяло разбираемо, тъй като всички бяхме на улицата с искане за по-голяма правдивост. Приоритетите са ясни, имаме подготвеност ", сподели тя, представена от Българска телеграфна агенция.

Сред първите законодателни ограничения, които ще бъдат препоръчани, Йорданова засяга промените във Висшия правосъден съвет /ВСС/, ограничението на пълномощията на основния прокурор, закриването на профилираните съдилища и прокуратура, преструктурирането на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество /КПКОНПИ/.

Йорданова добави, че в управническата и законодателната стратегия, за въпросните законодателни промени са планувани ясни периоди от не повече от три месеца. Тя бе безапелационна, че имат огромна степен на подготвеност за тези промени още от 45-ото и 46-ото Народно заседание. Освен тези, по думите й бързи и незабавни промени, паралелно щял да върви и дебатът за конституционна промяна.

"В момента ние имаме ръководещо болшинство и ще стартираме разговорът оттова ", отговори Йорданова на въпрос за поддръжката за бъдещи промени в Конституцията.
Относно взаимната си работа с основния прокурор Иван Гешев, Йорданова сподели, че в случай че бъде определена за министър на правораздаването, а и като жител, ще продължи да упорства, че той би трябвало да е регистриран и да носи отговорност.

"Ако бъда определена за министър на правораздаването, един от първите въпроси, които ще слага в границите на бюджетна процедура, е прокуратурата да приложи действителен програмен принцип при образуването на своя бюджет с действителни индикатори за успеваемост, които да бъдат проследими ", изясни Йорданова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР