Историк относно обвинението срещу Тръмп: „Най-важният наказателен процес в американската история“

...
Нашият коментар идва от професора по история в Принстънския университет
Коментари Харесай

Нашият коментар идва от професора по история в Принстънския университет Джулиан Зелизер, редактор на книгата „Президентството на Доналд Дж. Тръмп: Първа историческа оценка ."

Новото обвинение срещу бившия президент Доналд Тръмп представлява историческа повратна точка. Това обещава да бъде най-важният наказателен процес в американската история.

Под ръководството на специалния прокурор Джак Смит Министерството на правосъдието смело заяви, че отговорността е от съществено значение за нашата демокрация.

Тръмп е обвинен от голямото жури в разследването на специалния прокурор Джак Смит от 6 януари. Прочетете пълното обвинение на Министерството на правосъдието на Доналд Дж. Тръмп. Какво да знаете за 3-те обвинителни акта, 4 наказателни разследвания на Тръмп

Чрез съгласувани усилия, които завършиха с насилствена тълпа, щурмуваща Капитолийския хълм, Тръмп отхвърли интегралната норма, която е в основата на една стабилна демократична система, а именно, че губещите трябва да приемат легитимни поражения. Дори президентът Ричард Никсън, който подаде позорна оставка в резултат на скандала Уотъргейт, разбра това за истина.

С това обвинение Министерството на правосъдието скъса с противоречивия прецедент, създаден от президента Джералд Форд през 1974 г., когато той помилва Никсън за всички престъпления, които може да е извършил. Процесът на импийчмънт предлагаше възможност Никсън да бъде подведен под отговорност; Форд пропусна възможността.

След почти десетилетие на американци, борещи се за раса, война и Уотъргейт, Форд стигна до заключението, че е по-важно да „излекува“ нацията, като помилва Никсън, отколкото да позволи да продължи дълъг съдебен процес. Гледайки директно в камерите, Форд предупреди американците, че ако се проведе съдебен процес, „грозните страсти отново ще бъдат разгорещени и нашите хора отново ще бъдат поляризирани в мненията си, а доверието в нашите свободни институции на управление отново ще бъде оспорено у дома и в чужбина."

Но помилването не излекува нацията. Станахме по-разединени. Много разгневени американци твърдяха, че Форд е бил част от корупционна сделка. Когато Форд пътува до Северна Каролина, той пристига, за да види плакати, които питат: "Никсън над закона ли е??"

Рейтингът му на одобрение рязко спадна.

Помилването на Форд все още е спорно („Face the Nation“)

По-уместно е, че Форд закрепи вредна норма, която стана част от нашата носталгия, като отблъсна лидерите от предприемане на правни действия срещу избрани служители, които злоупотребяват с властта си.

Президентите продължават да се чувстват имперски.

Тръмп изпробва предложението на Форд повече от всеки президент след Никсън – и Министерството на правосъдието на Байдън отговори, че Форд греши.

Трябва да запазим ключовите предпазни средства, които предотвратяват злоупотребата с президентската власт. Ако нашите лидери нарушат свещените демократични принципи, те ще бъдат държани отговорни независимо от политическите последици.

     
За повече информация:

„Президентството на Доналд Дж. Тръмп: Първа историческа оценка ,“ редактиран от Julian E. Zelizer (Princeton University Press), във формати с твърди корици, меки корици и електронни книги, достъпни чрез Amazon, Barnes & Noble и Bookshop.org Джулиан Zelizer, професор по история и обществени дела, Принстънски университет

     
Историята, продуцирана от Джей Кернис. Редактор: Мария Бароу.

    
Вижте също:

Кои републикански кандидати от 2024 г. биха помилвали Тръмп, ако спечелят президентството? Ето какво казват те. Бившият губернатор на Арканзас Аса Хътчинсън казва, че разговорите на Републиканската партия за потенциално помилване на Тръмп са „неуместни“ („Изправете се с лице към нацията“) Може ли един президент да се помилва?
Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР