Нашият гост: Проф.Стефан Желев е губернатор на област Шумен от

...
Нашият гост: Проф.Стефан Желев е губернатор на област Шумен от
Коментари Харесай

Областният управител на Шумен проф.Стефан Желев: Очаквам внимание към регион Шумен по време на европредседателството

Нашият посетител:
Проф.Стефан Желев е губернатор на област Шумен от 10 май 2017 година Декан е на Факултета по механически науки в Шуменския университет „Еп.Константин Преславски“. Води лекции по сателитни връзки, по електротехника и електрически машини, и по шумоустойчиво шифроване.Завършил е магистратура във Висшето зенитно ракетно инженерно учебно заведение в Киев, Украйна. През 1997 година получава научна степен „доктор“, през 1999 година става доцент, до момента в който е учител във Висшето военно учебно заведение за артилерия и противовъздушна защита „П. Волов“ в Шумен. През 2013 година придобива академичната служба професор. Бил е един мандат общински консултант от 2011 година в локалния парламент на Шумен. Депутат от групата на ГЕРБ в 43-то Народно събрание.Роден е на 11 март 1954 година Женен, има наследник и щерка.

– Проф. Желев, губернатор сте на неповторима област, в Шуменско са двете първи столици Плиска и Велики Преслав. От две години има растеж на туристи, само че към момента сме надалеч от Велико Търново. Каква е повода?
– Хареса ми думата неповторима област, гордост… По туризма не съм експерт, мога да изкажа мнение като жител екскурзиант. Ходил съм на Царевец и на доста други места в България. Те фактически имат доста гости, тъй като обектът е в града. Лесно е, който посети Търново, да посети и Царевец. При нас и Плиска, и Велики Преслав, и Мадара, да не приказвам за музея на Батенберг в резерват „Кабиюк“, са отвън Шумен и би трябвало да се пътува. Но от 2013 година насам има растеж, приказвам постоянно с шефа на Регионалния музей. За 2016 година 150 000 души са посетили Мадарския конник и Плиска, а за тази той чака да са повече, защото единствено до края на август е достигнато това равнище, а септември и октомври също са мощни месеци. Община Шумен има стратегия за повече атракциони, в това число и за отваряне на пещера „Бисерна“. Така че туристите ще се усилват. Оптимист съм!

– В 43-то Народно събрание бяхте измежду вносителите на Законопроекта за старите столици. Ще даде ли той позволение на проблемите им?
– Целта е правилник на старопрестолните градове. Има част в закона, потребна за тези обитаеми места – целево в държавния бюджет всяка година да има сума, която да се употребява единствено за поддържане, възобновяване, за наемане на личен състав за тези туристически обекти.

– А за самите обитаеми места? В град Плиска хората бяха подготвени на протест преди седмица, поради прекъсвания на водата. Искат нов тръбопровод, канализация, сметта да се подвига повече от три пъти месечно…
– Не, приказвам за резерватите. Самото обитаемо място има локална власт, кмет, общински съвет, които би трябвало да вземат решение проблемите му съгласно бюджета си.

– Плиска има кмет, само че е част от община Каспичан и в последните 2 година по улиците не е имало и 2 лопати асфалт, примерно.
– Проблемът на Плиска с водопровода и канализацията ми е прочут, тъй като ставаше това лято. Ще кажа искрено мнението си – общината, кмета, общинския съвет не са осъзнали, че те са стопаните на ВиК инфраструктурата. Ако желаеме нещо да променим, би трябвало да планираме в бюджета и го променяме. А ВиК сдружението, което обслужва всички общини в региона, се задължава да прави поправки при повреди. Т.е. притежателят би трябвало да си възнамерява средства за вложения. Съгласно Закона за водите всяка замяна на аварирал тръбопровод над 10 м се води за инвестиция. За да прави вложения сдружението, би трябвало да има утвърден бизнес-план, а тъкмо този бизнес-план община Каспичан отхвърли да утвърди на съвещание на Асоциацията по ВиК. В същия миг желаят сдружението да подмени 3 700 м тръбопровод. Има един проблематичен сектор от 400 м, за който шефът на ВиК се ангажира и сподели „въпреки, че те не утвърдиха проекта, не можем да оставим хората без вода“.

– Разбрах, че частна компания е дала 2000 лева, част от сумата, за този ремонт.
– Да, тъкмо по този начин, което не е вярно. Не може да се желаят пари от хора и компании да спонсорират общината.

– А канализацията, къщите в първата столица са със септични ями?
– За да се направи канализация, трябват доста вложения, община Каспичан не може да си го разреши. Не е въпросът единствено до канализация, нужна е и пречиствателна станция за отпадните води, тъй като ще стартират санкции. Изходът е финансиране от страната или от европейските фондове. За страдание община Каспичан е тъкмо в едни граници на брой поданици сред 2 000 и 10 000, с които не може да кандидатства за европейско финансиране. Тези граници се чака да бъдат изменени може би следващата година. Но би трябвало да се направи абстрактен план, който ще покаже каква е нужната сума и дали може да се чака целево финансиране от страната. Но желая да кажа на хората, че цената на водата има три съставки – довеждане, отклоняване, филтриране. Сега те заплащат единствено първата, след това ще пристигна ред и на останалите. Цената ще стартира да пораства и тогава хората ще кажат „защо ни подвигат цената“. И това е хубаво да се изяснява. Иначе съм склонен, че Плиска като първа столица заслужава заслужен образ. Тя е доста посещавано място и когато туристите минават от там, би трябвало да е на равнище.

– Европредседателството е златен късмет България да покаже културно-историческото си завещание. Готови ли сме да не го пропуснем?
– Започваме акция в региона за разпространение на председателството. Очаквам, че ще има внимание към нашия район, можем да покажем доста от българското минало. Тук с изключение на двете първи столици, е Мадарският конник, световен знак на България.

– Сред огромните проблеми на шуменци е неналичието на пречиствателна станция за питейни води, а в този момент недоволстват, че се задава нов скок на водата, без усъвършенстване на качеството. Има ли късмет идната година да стартира строителство на станцията?
– Не мога да кажа „да“ или „не“ и ще обясня за какво. Вече има подготвен работен план, финансиран от страната. Водопроводът, който идва от язовир „Тича“ до тук, също би трябвало да бъде сменен. Отделно от 1991 година кладенците, които са авариен вид за зареждане, не работят, би трябвало да се възстановят. Цялата инвестиция е 97 млн.лв. Имаме опция да аплайваме за европейско финансиране, тъй като в този програмен интервал европейците дават да се влага за питейна вода. За това би трябвало да имаме работен план и бенефициент, т.е. ВиК сдружението би трябвало да е законно. То би трябвало да има утвърден бизнес-план за 5 година Одобрява го КЕВР, само че той минава през Асоциацията на ВиК, в която членуват всички общини. Година и половина този бизнес-план по една или друга причина не можеше да бъде утвърден. Сега мина през Асоциацията, мина и през КЕВР, а на 25 септември оттова ще излязат с решение. Към края на септември ще бъдат подготвени и прединвестиционните изследвания, които се финансират от Министерство на регионалното развитие. Т.е. имаме всички условия да аплайваме пред еврофондовете. Лошото е, че чакам, че след 25 септември има период от 2 седмици, в който всеки поискал /гражданин, организация б.а./, може да апелира решението на КЕВР пред Административен съд. Ако това стане, няколко месеца делото ще върви, т.е. изпускаме шанса да аплайваме. Няма да има пречиствателна станция, тръбопровод и с годините нещата ще стават по-зле. Последствията – хората няма да са удовлетворени, ще се бунтуват.

– Очаквате ли в действителност обжалване?
– Очаквам, да. Ако този бизнес-план се апелира, единствено поради цената на водата, тъй като не си удовлетворен от заложеното повишение, водата няма да стане по-чиста, в противен случай язовирът от ден на ден се запълва и ще става по-мръсна. Тогава обжалващият става воин, само че на деня, а поколенията след това ще кажат „ето този е отговорен, че сме в такова положение“. Т.е. би трябвало да се мисли за бъдещето, а не да яхнем хорското неодобрение. Заради персонални упоритости не може да наказваш 90-100 000 индивида.

– Десетте общини на Шуменско са неравномерно развити, в Никола Козлево май липсва стопанска система, безработните бележат връх. През вашите над 120 дни на поста има ли инвеститорски интерес?
– Това ми е първи приоритет. Община Шумен върви доста добре индустриално, формалната безработица е 3,4%. Северните и южните общини от региона са зле. Общувам с Бюрото по труда и по тяхна информация тези, които имат подготовка идват в Шумен. На място остават хора без подготовка. Има лъч вяра – от компания „Каолин“ ми оповестиха, че в община Каолиново предстоят две огромни вложения. Така ще оберат тези, които желаят да работят от Каолиново и прилежащите Никола Козлево и Венец. Разбрах, че компанията е направила паралелка с дуално бучение в близкото Ветово, Русенско. Интересът е огромен от учениците. Амбицията ми е да създадем такава паралелка и в шуменска община.

– Като представител на страната наблюдавате ли по какъв начин върви възобновяване на Хитрино след адската жп.катастрофа?
– Наясно съм. 10 къщи се строят от Камарата на строителите, 11-та се строи от Политическа партия ГЕРБ и е съвсем подготвена /на двете сестри сираци б.а./. Даже в нея ще живее моята студентка Рейханя. Останалите жилища за ремонт минават през оценка от експерт, през публичния съвет, през общинския, който утвърждава и документите за всеки парцел отива в Министерство на обществената политика. Екип ги ревизира и утвърждават пари за възобновяване. Нещата се забавиха, тъй като дребната община има двама експерти. Включиха се и трима инженери от Министерството да оказват помощ. Кметът на Хитрино Нуридин Исмаил 100% е убеден, че към Нова година всички ще бъдат по къщите си, няма да има хора във фургони. Общинската инфраструктура ще се ремонтира следващата година.

– Докъде стигна работата по електронното ръководство, какви действителни изгоди ще има за жители и бизнес, и в какви периоди?
– М.г. бях в Естония, която е доста напред в електронното ръководство, само че са минали 25 година до момента в който стигнат до тук. В израз на достиженията си споделят, че в този момент нямат право да създадат по електронен път единствено три неща в живота – сватба, бракоразвод и заравяне. У нас към този момент има Агенция за електронно ръководство. Оказа се, че сред обособените ведомства няма хоризонтална връзка и задачата на тази организация е да я реализира. Нещата започнаха бързо и интензивно, в регионалната администрация в Шумен също работим. Тази седмица получих един докемент с 24 условия, които трябваше до момента да ги покрием, има и таблица с регионите, и Шумен има на всички места „да“, което ме радва. Нещата вървят.

– Като началник на факултет, кажете за какво висшите учебни заведения все по-трудно събират кандидат-студенти и се задъхват финансово?
– Програмата на ГЕРБ заложи доста на междинното обучение и вярно, аз не мога да дам качествено обучение, в случай че студентите, които идват, нямат нужната подготовка. Но висшето обучение стои в сянка, няма целеви средства, назад споделят „много са университетите“. Възприе се система на финансиране, която зависи от рейтинговата система, брой студенти и не зависи от ролята на самото висше учебно заведение в района. Рейтинговата система не е съобразена с районното развиване, съобразена е със София. Много са рецензиите от всички ректори, надали има някой, който да я утвърждава. А за какво нямаме студенти? Всички нямат, тъй като няма деца. Децата отидоха в чужбина и там раждат, а тук раждаемостта пада. Моят наследник работи в Германия. Сега се мъчим да ги върнем, аз се надявам да върна сина си, само че не съм сигурен. През август ми гостува внука от София. Водя го на детската площадка, среща се с децата – момиче се показва от Англия, момче от Испания, а ние сме Виктор от София. Отиде си август, детските площадки станаха по-пусти, значи деца на шуменци са излезли от родното място…

– Къде се чувствате по-полезен в законодателната или изпълнителната власт?
– Важното е човек да е потребен, другояче и двете са виновни. В законодателната сфера човек би трябвало да преценява доста неща и там се работи групово, с цел да не станат недомислици. Тук разгадавам на екипа, за благополучие заварих доста положителни експерти, само че казусът е, че част към този момент са в предпенсионна възраст. Ще би трябвало да влязат нови, само че заплащането в администрацията е такова, че няма претенденти. Отговорността е доста огромна и в случай че чакаме страната да върви по-добре като механизъм, хората би трябвало да бъдат качествени и да получават по-добро заплащане.

– Търсят ли ви хора с проблеми в приемния ден?
– Да и отвън приемния не връщам. Но има и парадоксални. Идва човек и споделя, че му спрели храната, кметицата го мразела. Звъня да видя какво е ситуацията и се оказва, че му е предлагано да се записва като незает, а с цел да получава помощ, би трябвало да отработва избрани часове. Каза ми: „Вярно е, аз не желая да работя“. Към 50-годишен е, има мощ, а не желае. Струва ми се, че част от безработицата се дължи и на такива хора.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР