Нашият четириног колега Барс - част от единствения в България

...
Нашият четириног колега Барс - част от единствения в България
Коментари Харесай

Барс - единственото у нас куче за борба с отровите, се възстанови след тежко изпитание

Нашият четириног сътрудник Барс - част от единствения в България екип с куче за битка с отровите в дивата природа, неотдавна завоюва една друга борба - тази за личния си живот, оповестиха от Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП). Изпитанието, което се наложи да преодолее, бе в действителност тежко и целият екип на Българско дружество за защита на птиците изпитва сега голямо облекчение и наслада, че приключи сполучливо.

Човекът, който бе непосреден очевидец на всичко и неразделно до нашия воин, бе, несъмнено, неговият лидер Николай Терзиев. Вижте от първо лице какво описа той с цялата емоционалност на претърпяното, тъй като Барс е освен особено подготвено куче, само че и част от фамилията на Ники към този момент четири години (публикуваме целия роман - б.р.):

" Тази пролет забелязахме дребна издутина сред лявото бедро и основата на опашката на единствения четириног сътрудник в фамилията на Българско дружество за защита на птиците. Оказа се перитониална херния. Лекарите не знаят какво тъкмо я провокира, дали генетична предразположеност или мощно физическо натоварване - може би и двете. Минаваше ни през мозъка, че интензивните търсения в горещо време и кръстосан терен може да имат пръст в тази работа. Особено когато имате куче като Барс, което дава всичко от себе си, без да се замисля доста, доста за изискванията и средата, в която се намира. Истински мотор с вътрешно горене! Така или другояче предстоеше интервенция и когато тя бе направена, Барс ни зарадва с изумително бързото си възобновяване. Но както знаем " Нищо не е свършило до момента в който не свърши ". Седемдесет и два часа по-късно оперираното място мощно се поду. Последвалата бактериална зараза, макар мощните медикаменти, които непрекъснато давахме, наложи незабавна втора интервенция, само че и след нея четириногият ни приятел изглеждаше вял и объркан, продължаваше да отхвърля вода и храна, а болката и страданието трайно се бяха настанили в очите му. Кръвните изследвани обясняваха за какво - фосфор - 8, урея - 35, креатинин - 800. Тези от вас, които имат знания в региона, незабавно ще схванат какъв брой бе тежко ситуацията. Поради неработещите бъбреци той се самонатравяше, и комбинацията с отказалия по-късно корем изтощиха до краен лимит бойния ни приятел и той слабееше с часове. Онази стихия, това непрекъснато движещо се торнадо, оня неспиращ да работи мотор бе останал в предишното на един отдалечен различен живот.

 Барс продължава да извършва задачата си като страж на дивия свят
Барс продължава да извършва задачата си като страж на дивия свят
Снимка: Волен Аркумарев, Българско дружество за защита на птиците

Но както към този момент и на други места сме казвали Барс има манталитета на боец от специфичните елементи. Той просто не се предава и не се отхвърля. Въпреки че кучето ни бе замязяло повече на нагревател - единствено гръбнак и ребра, той непрекъснато разкриваше и друга линия от слънчевия си темперамент. Всеки, който го приближи, човек или животно, бе поздравяван с близване, допиране с нос и махове или леко потупване с опашка.

Лечението продължи повече от месец и то бе една същински упорита и непрестанна битка - часове наред под банките на системите, разнородни медикаменти и препарати и най-много - доста внимание и обич от лекуващите.

Към сегашния миг Барс съвсем изцяло е възстановил килограмите си, кръвните му индикатори се снижават и са доста близки до горните референтни стойности, а енергичността, с която постоянно се е отличавал, на моменти дори ни идва допълнително. Няма думи, с които човек може да опише благодарността и признателността си към тези, които оказват помощ, лекуват, избавят и дават втори живот! "

В умозаключение на известието си " Българско дружество за защита на птиците изрича голяма признателност на лекар Стефан Стефанов от " Старвет " Пловдив, на сътрудници от Спасителният център за диви животни на Зелени Балкани и най-много - на лекар Цеков и целия му извънреден и самоотвержен екип от ветеринарна клиника " Феникс " в Стара Загора! Благодарение на вас, Барс ще продължава да извършва задачата си като страж на дивия свят! "
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР