Нашият бюджет е бюджет на промяната на модели. Досега правителството

...
Нашият бюджет е бюджет на промяната на модели. Досега правителството
Коментари Харесай

Нинова: Здраве, образование и доходи са приоритети за БСП в Бюджет 2018


Нашият бюджет е бюджет на смяната на модели. Досега държавното управление понижава или усилва финансирането на избрани браншове, модели и системи, наливат се милиарди в опазването на здравето години наред, милиони в образованието, само че опазването на здравето не става по-добро, а от ден на ден деца напущат учебно заведение и се закриват учебни заведения. Значи този модел не работи. Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Нашият метод – в този бюджет предлагаме премахване на аргументите на проблемите, а не лекуване на последствията, добави Нинова. Като първи приоритет Нинова означи опазването на здравето. Общински регионални лечебни заведения банкрутират, колкото и пари да наливаме, повода е в модела лечебните заведения – търговски сдружения. Ние предлагаме промяна на този модел, а лечебните заведения да са регистрирани по Закона за лечебните заведения, а не да са търговски сдружения. Предлагаме да отпаднат лечебните заведения като търговски сдружения, безапелационна е Нинова.

Като втори приоритет за Българска социалистическа партия е образованието. „ Приветстваме повече пари за обучение и нарастване заплатите на учителите, само че и това не взема решение казуса – закриването на учебните заведения, напускането на децата от учебно заведение. Проблемът е в сбъркания модел - парите следват ученика. Затова в нашия бюджет предлагаме анулация на този модел. Да не мислим първо за това по какъв начин парите ще ги вържем в бюджета на учебното заведение, а по-късно за качеството на образованието. Принудени са шефовете на учебни заведения да водят на лист възпитаници, които не вървят на учебно заведение, само че ги водят, с цел да могат да си обезпечат бюджета на учебното заведение и то да не бъде закрито, добави водачът на Българска социалистическа партия.

Трети акцент в бюджета на Българска социалистическа партия са приходите – голямата беднотия и неравенството са главните проблеми. Приветстваме нарастването на минималната пенсия и заплата, само че с нарастване 40% на пенсията и 50 на минималната заплата ще се реши ли казусът с бедността – не. Предлагаме радикално друга данъчна система и облагане, резултат от което ще е необлагаем най-малко и напредничав налог за физическите лица. От това над 2 850 000 българи ще заплащат по-малко налог. Предлагаме корпоративният налог за компаниите да си остане 10 %. Предлагаме смяна на данък-дивидент. Увеличението на налог дял предлагаме от 5 да стане 10 %. Справедливо е. И тази данъчна промяна, която предлагаме, може действително да докара до увеличение на приходите, които не зависят от благоволението на едно или друго държавно управление, а дава опция повече пари да останат у хората, съобщи още Нинова. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР