Нашите служители не са проявили каквато и да е агресия

...
Нашите служители не са проявили каквато и да е агресия
Коментари Харесай

Шефът на полицията в Стара Загора Лазар Христов: Наши служители не са проявили каквато и да е агресия по време на гонката

„ Нашите чиновници не са показали каквато и да е експанзия към лицето, което отхвърли да се подчини на полицейско предписание ”. Това съобщи шефът на ОДМВР -Стара Загора старши комисар Лазар Христов във връзка случая със гибелта на 58-годишния някогашен републикански първенец по битка Пламен Пенев от 30 декември.  

„ Искам да изкажа съболезнования на околните на починалия. Защото каквото и да кажем – да загубиш непосредствен при подобен безразсъден случай, сигурно е болежка, която няма да потушена доста дълго време ”, акцентира старши комисар Христов.

Той акцентира, че може да даде обстоятелства по случая, които са в „ рамките на Министерство на вътрешните работи и нашите дейности ”. „ Конкретика във връзка с следствието, което се организира от Следствието и Прокуратурата – ще получите от тях ”, уточни той.  

Старши комисар Христов изясни, че на незабавен телефон 112 е получен сигнал в 20:45 часа, че малолетни са заплашвани с нож от мъж на междинна възраст. Отзовалите се на място два автопатрула са открили подателя на сигнала, който им показва спрял наоколо лек автомобил, в който имало лидер.

„ Когато нашите чиновници се доближават до колата за осъществяване на инспекция – лицето вътре заключва вратите, затваря прозорците и отхвърля да се подчини на полицейското предписание. Към този миг той потегля с колата, с цел да осуети инспекцията. Нашите чиновници го последват със служебния автомобил. Искам да кажа, че нашите чиновници не са показали каквато и да било експанзия по отношение на лицето или автомобила ”, безапелационен е шефът на ОДМВР -Стара Загора.

И добави: „ Преследването стартира, когато лицето се пробва да прегази наш сътрудник при потегляне. Служителят отстъпва обратно, а автомобилът продължава в южна посока ”.

Той блъска патрулка, която му препречила пътя, само че съумява да се измъкне. След преследването по улиците на града лидерът „ осъществя ПТП ”. “След като излиза наяве, че в резултат на злополуката автомобилът няма опция да продължи преследването – сътрудниците стартират дейности по изваждане на лицето от колата. За подпомагане идва и екип на „ Пътна полиция ”. Непосредствено след слагане на белезници – арестуваният получава спазми. След оказване на незабавна здравна помощ е установено, че мъжът е умрял. Пострадалите чиновници от Първо районно ръководство, които препречват пътя на нарушителя са прегледани в болница, а единият е приет в болница с контузии на главата и фрактура на ръката ”, изясни старши комисар Христов.

Директорът на ОДМВР -Стара Загора беше безапелационен, че сътрудниците му са работили по сигнал за въоръжено лице. " Разполагаме със запис от този сигнал на телефон 112. Това лице в продължение на 20 минути осъществя няколко ПТП-та, не извършва разпорежданията на сътрудниците и се движи в зони в централна градска част, които в миг са цялостни с доста цивилни жители ", съобщи Христов.

Той ясно акцентира, че това не е планувана акция, в която полицията да има авансово информация за лицето, което ще задържа. " Колегите не са знаели нито престъпните прояви на това лице, нито психическото му здраве. В хода на осъществената от нас инспекция установихме сходни условия. Надявам се в хода на следствието това да бъде изяснено. Служителите на Министерство на вътрешните работи са били там в осъществяване на служебните си отговорности, опазвайки спокойствието на жителите. Действали са съгласно обстановката и решенията, които на място са взели. Никой от чиновниците не излиза на пътя с концепцията да убива ", добави Христов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР