Нашите програми инвестират в хората в образователната система и вече

...
Нашите програми инвестират в хората в образователната система и вече
Коментари Харесай

90% от учителите се отказват след третата година

Нашите стратегии влагат в хората в просветителната система и към този момент виждаме доста положителни резултати. Ако желаеме всяко дете да развива уменията на 21 век, извънредно значимо е учителите и шефовете, които работят също да имат тези умения.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria Траян Траянов от фондация „ Заедно в час “.

Според последни данни, един от пет студенти, които приключват, са с педагогическа компетентност. Тя е много търсена към този момент, не е авариен вид. Съответно даже учебните заведения в най-отдалечените места не страдат от липса на претенденти.

 
Проблемът е, че единствено 3 години откакто влязат в системата, над 90% от тези учители изпадат от специалността и се преквалифицират или работят в друга сфера.
Проблемите са няколко. Ние смятахме като общество, че е задоволително единствено да повишим възнагражденията. За никой стимулиран експерт възнаграждението не е водещото. То е значимо, само че не е водещо. Младите учители имат потребност от по-добра практическа подготовка. В учебно заведение изпадат в проблеми, за които мощно теоретичната им подготовка в университета, не ги е подготвила. Имат потребност от попечителство и менторство.
Проблемът е разгадаем. Трябва да се промени образованието, което да е мощно на практика ориентирано. Много значим миг е по какъв начин се ръководят учебните заведения и по какъв начин се управляват учебните екипи.
Според последното проучване от 2018 година 48% от учениците страдат от функционална неначетеност. Това значи, че на практика ти знаеш писмеността и можеш да прочетеш някакъв текст, само че не можеш да намериш връзките и да извадиш смисъла от този текст и не можеш да отговориш на въпроси, свързани с този текст. Тоест ти не го осмисляш.
Подготвените учители нямат никакъв проблем да задържат вниманието на учениците. Ние би трябвало да намерим метод, тъй че всеки преподавател да има тази мотивация и подготовка, сподели още Траянов.
Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР