Нашите прадеди винаги са осигурявали право на вероизповеданията в земите,

...
Нашите прадеди винаги са осигурявали право на вероизповеданията в земите,
Коментари Харесай

Ердоган: Нашите деди винаги са давали право на религиите в земите, които са завоювали

Нашите прародители постоянно са осигурявали право на вероизповеданията в земите, които са завоювали, съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган на формалното разкриване на възобновената желязна черква „ Св. Стефан " в Истанбул.

Султан Фатих Мехмед и нашите предшественици са отдавали значение на толерантността и уважението към религиозните убеждения на поданиците. Оставали са огромен брой фермани, които са доказателство за правото на вероизповеданията - от Истанбул до Босна, твърди Ердоган.

Свободни сте да изповядвате своите религиозни убеждения, ние ще ви пазиме - такива са били разбиранията и на нашите предци. Лошите мемоари от историята не би трябвало да хвърлят сянка върху вярата и опцията да живеем дружно. Трябва да има единство, това е нашето отношение към всички религии - единение в многообразието. С това схващане ние се стремим да поддържаме храмовете на всички религии във всички елементи на Турция, сподели президентът.

Днешното събитие е значимо обръщение за интернационалната общественост. Истанбул демонстрира, че другите култури живеят дружно в този град, през днешния ден още веднъж потвърждаваме това, съобщи Ердоган.

Надявам се това наше съдействие да продължи и с историческите, и с религиозните монументи, които се намират в България. Ще бъде наслаждение за мен да вземам участие в церемонията по откриването на реставрираната джамия в София, добави турският президент.

Борисов: Благодаря на Тайпи

Благодаря на общината, благодаря на Тайпи. Помня когато и той като кмет е правил опити, и аз съм идвал да се пробвам да направя нещо. Бяхме в София и аз го помолих - защото доста разрешителни, доста процедури има във всяка една страна - да помогне да възстановим църквата "Св. Стефан ". И той, както и за доста други неща, когато е поемал ангажимент, си удържа изцяло на думата, за което благодаря, съобщи министър председателят Бойко Борисов.

България постоянно се е старала да има съвършени връзки и с християнския, и с мюсюлманския свят. Премиерът Йълдъръм ясно сподели – бият се мюсюлмани с мюсюлмани, християни с мюсюлмани, тероризъм на всички места, даже в най-големите европейски столици. Само дружно можем да го преборим, единствено дружно можем да бъдем ефикасни, единствено при цялостен продан на информация, сподели Борисов.

Обикновено смесените общности или изселниците се употребяват за напън, спор. Ние имаме редкия късмет да създадем по този начин, че българските изселници, мюсюлманите в България да бъдат мост на другарство, мост на сигурност, да подсигуряват сигурността, на етническата приемливост, безапелационен е българският министър председател.

Кой участва на церемонията?

Реставрираната българска черква "Св. Стефан " в Истанбул беше открита с тържествена гала в наличието на министър председателите на България Бойко Борисов и на Турция Бинали Йълдъръм и президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

На формалната гала участваха Вселенският патриарх Вартоломей Първи, Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит и основният мюфтия на мюсюлманите в България Мустафа Хаджи.

В формалната българска делегация са вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, министрите Боил Банов, Емил Караниколов, Румен Порожанов, посланикът ни в Турция Надежда Нейнски, депутати.

От турска страна са министър-председателят Бинали Йълдъръм, министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу и кметът на Истанбул Мевлют Уйсал.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР