Нашите подозрения за Столичния завод за третиране на отпадъци са

...
Нашите подозрения за Столичния завод за третиране на отпадъци са
Коментари Харесай

12 бона на месец взима шефът на този общински завод в България, а служителите 940 лева

Нашите съмнения за Столичния цех за отнасяне на боклуци са безусловно обосновани. Безхаберие, безсистемно харчене на пари. Обобщили сме всичко в 130 страници отчет. Този отчет е предаден на прокуратурата, сподели кметът на София Васил Терзиев по отношение на инспекция в Завода, направена в края на предишния месец, съобщи Днес.бг.

Заводът би трябвало да преработва доста повече боклуци, вместо да ги депонира. Вместо това, клетките се пълнят с непреработен отпадък, уточни Терзиев. Третата клетка за депониране е запълнена, четвъртата, последна, се цялостни бързо, осведоми кметът. Той сподели, че в случай че тази процедура не бъде спряна, в границите на няколко години София ще има огромен проблем с отпадъка. " В рамките на три години с това движение ще се запълни и четвъртата клетка за депониране на боклуци ", съобщи Васил Терзиев. Според него изходът от обстановката е повишение на  качеството на RDF-а, както и вдигне на % на преправяне на отпадъка, тъй като по думите му в този момент този % е единствено два %.

Основната работна заплата на служащ в завода за отпадък на София - СПТО, за месец юли е била 940 лв.. За сметка на това заместник-директорът на завода е получил 12 хиляди лв. заплата. И това е в месец, в който заводът действително не действа, а всичко отива на хранилище, добави и шефът на завода Николай Савов.

  " В срадата за RDF горивото от 136 машини, 86 са за главен ремонт. През последните три години са подписани над 470 контракта, като са изхарчени 113 млн. лева от парите и би трябвало са за аварийни елементи ", сподели Савов.

Той разкри още, че оборудването е доставяно на доста високи цени, като поръчката е извоювана от една единствена компания.

Установяваме, че има единствено две месеца, в които са спазени тонажите за депониране. Между 8 и 12 хиляди тона боклуци действително не са регистрирани, че са депонирани, заяви Николай Савов. По думите му оборудването в завода е доставено на доста високи цени, с поръчки, чиито планирани стойности съответстват с една единствена оферта. Голяма част от оборудването даже не е отразявано в системата, която управлява по кое време едно съоръжение е влезнало в завода и по кое време не е, заяви Савов. Той даде образец с лентов транспортер, който на 3 май предходната година е признат като главно средство, а 47 дни по-късно е нарязан на скрап, без да има удостоверение, че въобще е работил, заяви още Николай Савов.

Васил Терзиев сподели, че едно от първите неща, които новото управление на общината е направило след встъпване в служба, е било да се занимае с проблемите на завода за боклуци, защото са имали информация за нередности. Част от дейностите бяха да сменим шефа и да назначим Николай Савов за краткотрайно изпълняващ, напомни столичният кмет. Паралелно с това назначихме и вътрешен одит от страна на Столичната община, с цел да влезем в дълбочина, сподели Терзиев. Като съществени заключения от отчета той изведе покупка на съоръжение на неведнъж повишени цени, уреди, които не са поддържани и са се счупили доста преди да проработят, както и разпределяне на великодушни бонуси, без да има високи резултати от работата.
 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР