Нашите морета се превърнаха в бежански гробове, заяви президентът Реджеп

...
Нашите морета се превърнаха в бежански гробове, заяви президентът Реджеп
Коментари Харесай

Ердоган пред Г-20: Моретата ни се превръщат в бежански гробове

Нашите морета се трансфораха в бежански гробове, съобщи президентът Реджеп Тайип Ердоган в неделя след срещата на върха на водачите на Г-20 в Ню Делхи и прикани за по-справедлив свят и унищожаване на неравенствата в международен мащаб.


" Независимо от убежденията или културата ни, всички ние сме членове на едно семейство от 8 милиарда души. Никой от нас не може да се усеща в сигурност в свят, в който децата умират от апетит, моретата ни бързо се трансформират в голямо бежанско гробище, милиони хора напущат домовете си поради войни, а човешкият живот става ненужен. Вярваме, че един по-справедлив свят е вероятен ", съобщи Ердоган на конференция.

Като съобщи, че Турция дава най-вече помощи за бежанци съразмерно на националния приход, Ердоган още веднъж акцентира, че Анкара е хазаин на към 4 милиона сирийски бежанци, като в същото време се пробва да обезпечи безвредното завръщане на сирийците в страната им посредством унищожаване на тероризма.

Около " 600 000 сирийци са се завърнали в страната си. Този брой ще се усили с увеличението на плановете за интеграцията им ", сподели той.

При приключването на срещата на върха на Г-20 Ердоган похвали ролята на Индия като хазаин и уточни, че няколко световни провокации, в това число изменението на климата, са били разисквани задълбочено сред водачите.

Ердоган съобщи, че приветства участието на Африканския съюз в Г-20. В цялостен състав Африканският съюз има 55 членове, само че понастоящем шест страни, ръководени от хунти, са отстранени. Общият му БВП (БВП) възлиза на 3 трилиона $, а популацията му е към 1,4 милиарда души.

От друга страна, по отношение на неотдавнашното напрежение в азербайджанския Карабах Ердоган съобщи, че в неделя е разговарял с президента на Азербайджан Илхам Алиев, а в понеделник може би ще организира телефонен диалог с арменския министър-председател Пашинян, с цел да обсъдят последните събития в района.

" Нямаме различен избор, с изключение на да призовем района (Карабах) да се успокои ", съобщи Ердоган, като уточни, че по този начин наречените избори в региона " не са верни и не могат да бъдат признати ".

По мотив зачестилите набези против свещената книга на мюсюлманите - Корана, Ердоган съобщи: " Изгарянето на Свещения Коран под полицейска отбрана е очевидна провокация, закононарушение от ненавист. Никой не може да чака от нас да мълчим за това. Вярвам, че в името на общото бъдеще на човечеството всички страни, в които враждебността към исляма се е нараснала, в този момент би трябвало да следват по-решителна политика по този въпрос. "

" С предложенията и напъните на нашата страна нападенията против свещени книги бяха наказани и в изказването на Г-20 ", добави той.

" Евентуалното присъединение на Швеция към НАТО е по преценка на турския парламент ", повтори президентът.

Изгарянето на Корана се трансформира в сериозен спор сред Турция и Швеция, в която се случиха няколко сходни случая и митинги на ПКК, което накара Анкара да спре приемането на страната в НАТО.

По-рано тази година Турция ратифицира участието на Финландия.

Ердоган съобщи, че кандидатурата на Швеция за участие в НАТО е била разисквана в диалозите с американския му сътрудник Джо Байдън по време на къс диалог по време на срещата на Г-20./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР