Нашите искания бяха не само и не единствено за пари,

Нашите искания бяха не само и не единствено за пари, ...

Не протестираме само за пари, обяви полицейски синдикалист.



"Нашите искания бяха не само и не единствено за пари, нашите искания включваха и други две основни искания, насочени към ремонт на нормативната уредба. Е, при положение, че другата страна и по двете теми прави крачка напред към нас, съвсем редно, съвсем нормално, съвсем закономерно е и ние да направим ответната крачка".

Това заяви пред телевизия Би Ай Ти лидерът на най-големия полицейски синдикат Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Валентин Попов.

Вчера управителният съвет на федерацията гласува временно да се спрат протестите след обещаните от премиера Бойко Борисов допълнителни 100 млн. лв. за заплати в системата на МВР. Ден по-късно вицепремиерът Валери Симеонов се обяви против даването на още пари на полицията.

"Временното може да бъде от порядъка на три-четири седмици, може да бъде половин година, може да бъде и доста по-дълго, ако ответната страна докаже, че оттук нататък тръгва нормалният преговорен процес", каза Попов.

Трудно е да се говори за срокове за изпълнение на поетите анагжименти, заяви полицейският синдикалист. "Особено като говорим за нормативната уредба, материята е сложна тежка и много обемиста. Но дали нещо ще започне да се прави, или няма да започне да се прави, ще се види много бързо", коментира той.

В четвъртък Попов заяви за "Дневник", че на срещата при Борисов, на която бяха обещани 100 млн. лв., са коментирани и другите две искания на синдикатите - обвързване на основното възнаграждение със социално измерим показател и изготвянето на нов закон с участие на служителите на МВР. Като премиерът се е съгласил, че е необходима промяна на нормативната уредба. В края на миналата година стана известно, че в държавния бюджет за 2018 г. са предвидени 55 млн. лв. повече за заплати на полицаите. Как да бъдат разпределени тези пари - поравно или според заслуги, скара синдикалните организации и ръководството на ведомството.

Вътрешният министър Валентин Радев обаче заяви пред "Дневник", че няма да отстъпи от решението си парите да се разпределят според заслугите на полицейските служители.

Предстои да се разбере как ще бъдат разпределени тези 100 млн. лв., които обеща Борисов.

Източник: dnevnik.bg