„Нашите деца учат с месеци по-малко от връстниците си в

...
„Нашите деца учат с месеци по-малко от връстниците си в
Коментари Харесай

Денков: Имаме по-къса учебна година и по-дълга лятна ваканция


„ Нашите деца учат с месеци по-малко от връстниците си в чужбина. Това е доста неравномерен старт “, сподели по бТВ министърът на образованието Николай Денков.

Според плановете страната ни е последна по дълготрайност на образователните часове, изключително в интервала от първи до шести клас. Денков посочи, че разликата в продължителността е 25%.

„ Това би трябвало да се компенсира. Затова наред с измененията в образователните стратегии, би трябвало да помислим и по какъв начин да удължим образователната година “, счита Николай Денков.

По думите му е допустимо образователната година да започва съдържателно към 7 или 8 септември.

„ Това, което виждаме също, с изключение на по-късата образователна година и по-дългата лятна почивка, е един нарушен темп в тези тактове на учене и почивка “, изясни още просветният министър.

Друг проблем, който очерта Денков, е, че образователният материал не е съгласуван с възрастта.

„ Материалът е поднесен комплицирано. Най-много недоволства има във връзка с математиката в някои от класовете “, сподели той.

„ Искаме базовите учебници да следват прецизно стратегиите. Това друго равнище, което имат учениците, то би трябвало да бъде покрито с образователните пособия. Става едно комплициране, в случай че преподавател избере по-сложен учебник – нито го покрива качествено, нито децата го схващат “, сподели Денков.

По думите му към 5% от децата в системата не посещават образователни заведения или към 40 хиляди деца

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР