Наши учени с иновативен метод за пелети от лавандула Екип

...
Наши учени с иновативен метод за пелети от лавандула Екип
Коментари Харесай

Наши учени с иновативен метод за производство на пелети за горене от лавандула

Наши учени с новаторски способ за пелети от лавандула Екип от Селскостопанската академия откри метод за произвеждане на пелети за енергийни цели от отпадната биомаса на лавандулата . Все още обаче не е ясно какъв брой ще костват те, както до каква степен използвани са в домовете и бизнеса. България е международен водач в производството на лавандулово масло и главен експортьор за Европа.
 

Технологията за пелети от лавандула е обвързвана с оползотворяване на отпадната биомаса от етеричното растение за енергийни цели . Пелетите са с минимално наличие на прахови частици, което ги прави потребни в битката с мръсния въздух.
 

Настоящото новаторско предложение е с оглед да понижим замърсяването на околната среда , от една страна, а въпреки това, да намерим приложение на тази остатъчна биомаса от лавандулата, изяснява проф. Георги Костадинов от Селскостопанската академия. Той припомня, че в последните години в нашата страна площите с лавандула доста се усилиха и към този момент са съвсем 10 000 хектара . " Насочихме нашите старания към създаване на технология за оползотворяване на отпадъчната растителна маса и предвид на изгарянето й за енергийни потребности ", добавя проф. Костадинов.
 


Технологията за произвеждане на пелети от отпадната биомаса на лавандулата е с ъвместна разработка на Института по почвознание, агротехнологии и отбрана на растенията и Московската селскостопанска академия към Руския държавен поземлен университет.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР