Наши учени представиха аргументи в защита на историята и езика

...
Наши учени представиха аргументи в защита на историята и езика
Коментари Харесай

Проф. Николай Овчаров пред евродепутати в Страсбург: Тече възродителен процес срещу българите в РСМ

Наши учени показаха причини в отбрана на историята и езика ни
Занесоха 200 книги, издадени от Българска академия на науките за езика и историята

В Република Северна Македония се прави самобитен възродителен развой по отношение на българите там в последните десетилетия. Тази теза е застъпил проф. Николай Овчаров по време на диалозите на българската делегация учени в Европарламента през днешния ден.

Заедно с него в Страсбург бяха и проф. Пламен Павлов, проф. Ана Кочева и доцент Спас Ташев като част от Националния кръг “За Македония”. В края на предходната седмица те показаха в София меморандум от над 19 изтъкнати български учени, интелектуалци, публицисти до всички страни в Европейски Съюз, който съдържа научните причини, които обосновават българската позиция по отношение на наложеното несъгласие на РСМ. Обяснено е тъкмо за какво не сме съгласни с кражбата на история и език.

“Ако ние, българите, през днешния ден признаем непозволените претенции на РСМ, какво ще кажем на нашите деца. Нали по този метод ще ги лишим от историята на техния народ, записана освен от български, само че и от византийски, старофренски, старонемски, староруски и други хронисти. А и вие самите, в действителност ли желаете да приемете абсолютно в нашия популярен съюз да влезе страна, построила предишното си посредством кражба и подправяне на историята? Убедени сме, че това не може да бъде истина! Защото опонира на философията на самия Европейски съюз, основан с Маастрихтския контракт от 1992 година Ние, българите, имаме вяра в неговите полезности и ще ги отстояваме до дъно!”, гласи част от документа, написан от кръга “За Македония”.

Именно на меморандума стъпиха и срещите в Страсбург през днешния ден, само че нашите учени са засегнали и още тематики. Изложението им е било деликатно изслушано и добре признато по време на полемиките.

Първият кръг диалози бе с групата “Западни Балкани” на Европейските консерватори и реформисти. “В залата участваха 8 наши евродепутати, както и 10 техни сътрудници от други страни-членки на Европейски Съюз, само че имаше и 300 гледания онлайн на евродепутати, които не бяха в залата, само че видяха и чуха какво говорим”, посочи проф. Овчаров.

“Проф. Ана Кочева изнесе главната презентация, извънредно аргументирано, освен за езика, несъмнено, въпреки тя да е експерт, само че и по всички въпроси, свързани с историята. Аз акцентирах в моето изявление на възродителния развой по отношение на българите в РСМ. Доц. Спас Ташев приказва доста значими неща за правата на индивида до през днешния ден и за фалшификациите, които са правени и при последното броене в РСМ, и преди този момент. Проф. Пламен Павлов също конкретизира въпросите от историческото познание”, описаха проф. Овчаров.

Следобед в програмата бяха още срещи с българските представители в Европейския парламент и присъединяване в съвещания на Екологичен потенциал.
Нашата делегация е занесла в Страсбург към 200 книги - издания на Българска академия на науките, за езика и за македонската еднаквост.

Инцидентът в Битоля
Задържаха артист за палежа на културния център
Македонските медии приказват за 34-годишен мъж



Културният центъра “Иван Михайлов” в Битоля пламтя в нощта против неделя.

Случаят с пожара в центъра “Иван Михайлов” в Битоля е позволен, имаме арестувано лице, което е направило признания. Това заяви в формалния си профил във фейсбук министърът на вътрешните работи на Северна Македония Оливер Спасовски. Според македонските медии зад буквите на арестувания подпалвач се крие 34-годишният артист Ламбе Алабаковски, който неотдавна се върнал със фамилията си от Съединени американски щати.

“Работеше се непрекъснато по издирването на причинителя и като се взеха поради всички доказателства през днешния ден съдът позволи претърсването на две места, употребявани от арестувания Л. А. на 34 години. При осъществените обиски бяха открити и конфискувани предмети, съотносими към делото. Мъжът остава в ареста”, изяснява в поста си Спасовски.

Българският културен център в Битоля пламтя в нощта против неделя. На място са изпратени екипи на пожарната, които са погасили пламналата входна врата на парцела. Поради ранния час в постройката не е имало хора, огънят не е стигнал до вътрешността ѝ.

Двустранно съглашение би асъдействало за връзките
Среща София-Скопие в Париж предлага Макрон
Френският президент е провел телефонни диалози с Румен Радев и с Димитър Ковачевски



Френският президент Еманюел Макрон предлага да е хазаин на двустранна среща сред България и районен съд Маке­дония.

Представители на държавните управления на България и районен съд Македония да се срещнат в Париж, с цел да сключат двустранно съглашение. Това предлага френският президент Еманюел Макрон, който е изразил подготвеност да събере двете страни “в подобаващ момент”.

Това би разрешило да стартират договаряния за присъединение на Република Северна Македония към Европейския съюз.

От Елисейския замък оповестяват, че Макрон е провел в понеделник телефонни диалози с българския президент Румен Радев и с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски. Френският президент е изразил своята цялостна поддръжка за съглашение сред двете страни, което би асъдействало за добросъседските връзки и би конкретизирало европейската вероятност на РСМ.

От президентската институция изпратиха позиция за извършения диалог с Макрон. Българският държавен глава е изразил упованието на страната ни за съответни резултати от РСМ в осъществяването на Копенхагенските критерии за участие, които да придвижат напред процеса на европейска интеграция за югозападната ни съседка, показват от “Дондуков” 2.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР