Наши ментета на археологически ценности стигат до Южна Корея, САЩ,

...
Наши ментета на археологически ценности стигат до Южна Корея, САЩ,
Коментари Харесай

Българи сред най-добрите фалшификатори на антики

Наши ментета на археологически полезности стигат до Южна Корея, Съединени американски щати, Япония

“Имам страхотна остаряла кожена карта с нишани, знам къде е златото, само че нямам пари, с цел да направя изкопаването. ”

С такова предложение производители на подправени монети отиват при човек с пари и му оферират “общ бизнес ”. Показват картата с митове, нишани на дупки, камъни, стъпки и други

Осигуряват се машини и стартира търсенето. Наистина изпод се намира гърне със злато. Бързо се прави оценка и “беднякът ” взема половината пари, а оставя цялата “колекция ” на заможния човек. После се оказва, че монетите са подправени. Такива сюжети до неотдавна са отигравани у нас.

Другият шлагер допреди години е бил със

инцидентен пастир,

който сякаш знае

от предания на

дедите си къде

се намира

съкровището

Пак се намира състоятелен човек с пари, който финансира изкопаването по напътствията, и се намира богатство, което след това се оказва подправено.

“Производството на имитации на културно-исторически полезности се развива извънредно интензивно. В България обаче към този момент няма наивници хора с доста пари, които да бъдат излъгани, по тази причина всичко, което се създава, се изнася на открито ”, описа пред “24 часа ” проф. Иля Прокопов, археолог и един от най-хубавите нумизмати, който изследва античните монети и тяхната циркулация.

Българите са измежду най-хубавите фалшификатори в света. Имат солидна поддръжка и протекция и работят по поръчка. Сред тях има такива, които могат да произведат всичко със актуалната техника, и то единствено по фотография.

Изкусни майстори са на монети и антична пластика - каменна или бронзова, които се търсят в богатите страни. Нашите археолози и историци още не са срещали суперобразци на предмети от Българското средновековие, тъй като те просто не се търсят всеобщо на интернационалния пазар, чийто “господар ” бил Рим.

“Българинът е извънредно надарен, съобразителен и образован. За страдание, употребява тези си качества не за нещо градивно. Намира ниша на международния пазар, долавя трендовете и незабавно се възползва.

Огромна част от трафика и покупко-продажбите с имитации с изключение на детайл на машинация, където постоянно някой заплаща, има и голяма заплаха от смяна на историята, подправяне на историческата истина ”, добавя проф. Прокопов.

В последните години все по-малко се срещат нискокачествените имитации. Вече размерите понижават, само че пък качеството е извънредно високо.

Ментета се

изнасят за

страни,

където има

кешови остатъци

Изнасяме освен предмети, само че и даже калъпи, матрици за сечене на монети. Любими пазари на нашите производители са Съединени американски щати, арабските страни, по-малко в Западна Европа, тъй като там става все по-трудно да измамиш богат човек. Наши имитации са засичани в Япония и Южна Корея.

Проф. Прокопов, който води графа в профилиран американски уебсайт, твърди, че там са се оплакали колекционери от Южна Корея, които са купили древен предмет, оказал се българско менте. Имало даже и случай с непознат фонд, който приел като гаранция антична сбирка, оказала се също наше модерно произвеждане.

“Преди време се срещнах с един колекционер от Сицилия, който ми сподели, че огромна част от монетите, които са там, в никакъв случай не са съществували. Мафията е почнала още в края на XIX век да прави извънредно красиви ментета на монети и съдове, които са били подарявани на богати, авторитетни хора, с високо публично състояние. Мусолини пресича този бизнес, само че и до през днешния ден най-красивите и неповторими съдове от VI-IV в. прочие Хр. са подправени екземпляри ”, добавя археологът.

Категоричен е, че “смехотворни ” имитации към този момент съвсем няма. Рядко се употребява за направа на менте злато проба 9999, тъй като е ясно, че в древността, употребеното злато от природата има естествени примеси, дава образец експертът.

Казва, че като същински балканец за него най-красивите монети са тези с портретите на Филип V и Персей - гравирани от огромен занаятчия, който си е написал името. Такива сребърни тетрадрахми излизат от региона на Югозападна България, само че са рядко срещани.

Други монети, които провокират удивление, са с изображението на Аполон на тетрадрахми от остров Тасос - младежка фигура с венец от бръшлян.

Мода измежду нумизматите са монетите от Сиракуза в Сицилия, за които също се твърди, че са измежду най-красивите в света. Не са доста в действителност положителните експерти у нас, които

могат да дадат

достоверна

идентификация

на монети

“Заради това и взехме решение предходната година в Югозападния университет да открием единствената у нас и на Балканите магистърската стратегия за нумизматика, експертиза и оценка на културно-исторически полезности. Има огромна потребност от висококвалифицирани експерти с знания за културно-историческото завещание, характерни умения в региона на нумизматиката, експертизата и оценката на културно-исторически полезности, различаване на имитации. Има потребност от специалисти и оценители в музеи, архиви, библиотеки, банкови институции, митнически служби, Министерство на вътрешните работи.

Знаете, че по делата против иманяри заключенията на движимостите лица са най-важните, на които стъпва съдът ”, разяснява проф. Прокопов, който води и лекции в университета. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР