Наши лекари извършиха изключително сложна интервенция, за да спасят човешки

...
Наши лекари извършиха изключително сложна интервенция, за да спасят човешки
Коментари Харесай

Лекари отстраниха тумор от носната кухина на жена в Пловдив

Наши лекари направиха извънредно комплицирана намеса, с цел да спасят човешки живот.

Изключително прецизна ендоскопска операция за унищожаване на доброкачествен тумор (остеом) във фронталния синус на носната празнина на 61-годишна пациентка е осъществена от Интегралния център на УМБАЛ " Свети Георги " - Пловдив.

Жената постъпила в клиниката по УНГ с недоволство от затруднено носно дишане, болки в дясната лицева половина на главата, в това число и ушната мида.

Хирургичната намеса е осъществена от проф. доктор Карен Джамбазов. Преди години пациентката била диагностицирана в друга болница с 2 см костен тумор - остеом в десен насрещен синус, написа dunavmost.com.

" Този вид тумори са доброкачествени, без разсейки, като имат местен деструктивен напредък ", посочи проф. Джамбазов, предава Iskra.bg. Той изясни, че затова на пациентката не предстоят други интервенции или лечения и ще бъде изписана до 48 часа след операцията.

Остеомът съставлява костна тъкан, която се развива върху друга кост, най-често в региона на черепа, на носа или околоносните кухини. Причината за възникването му е неразбираема, само че се допускат разнообразни теории, свързани с ембрионалното развиване, контузии или инфекциозни фактори.

Основният признак е болката. Пациентите я разказват като дълбока, продължителна и интензивна болежка. Най-често се локализира от страната на лезията, като е по-интензивна през нощта и попречва спокойния сън. Ефектът от болкоуспокояващи е добър, само че краткотраен.

За слагане на диагнозата е належащо да бъде осъществена компютърна томография. Рентгенова фотография и ядрено-магнитен резонанс също могат да бъдат потребни в обособени случаи.

В съответния случаи на пациентката е изработен напълно дребен външен прорез в региона на челото. Използвана е модифицирана отворена техника с остеопластично ламбо. Остеомът е отстранен изцяло, без да се запълва кухината на синуса. Това резервира оптимално неговото вярно действие и снишава до най-малко опцията от затруднения.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР