Нашето Черноморие било чисто, а водата кристална. Да, ама друг

...
Нашето Черноморие било чисто, а водата кристална. Да, ама друг
Коментари Харесай

Мръсни плажове по Черноморието. Два от тях трябва да се затворят и забранят къпането. Незабавно!

Нашето Черноморие било чисто, а водата кристална. Да, но различен път. Оказа се, че много плажове са много нечисти, а два от тях дори би трябвало да бъдат затворени. Толкова е мръсно там, че е наложително къпането да бъде неразрешено. Замърсяването на морската вода е до 41 пъти над нормата. Това демонстрира изследване на Софийския университет и Асоциация „ Активни консуматори “ за чистотата на родните плажове. От 11 изследвани плажа по Южното Черноморие – 7 са мръсни.

В изследването е изследвано съществуването на бактерията ешерихия коли в морската вода. Пробите са взимани на най-малко 10 метра от брега и един метър дълбочина. Резултатите – в морето има ешерихия коли тук-там над нормата.

„ Тази ешерихия коли по принцип не живее в солена вода, тя умира там, само че това лишава известно време, това че тя участва там значи, че
има източник на ешерихия коли,
този източник може да са хората, самите хора, тъй като тя е в нас и ние я отделяме, само че в тази ситуация толкоз доста може да се получат единствено посредством отпадъчни води “, сподели биологът в СУ „ Св. Климент Охридски “ доктор Сергей Иванов.

На Попския плаж в Царево проучването открива превишение на нормите за ешерихия коли четиридесет и един пъти.

„ Това замърсяване евентуално го няма през април, само че когато дойдат многото туристи и когато пречиствателните уреди не смогват или когато стартират някои други злоупотреби, свързани с изхвърляне на мръсна вода в реките, които се вливат в морето, нали главните обвинени това са камионите, които извозват вода от септичните ями и би трябвало да я откарат в пречиствателните станции, само че ние не сме 100 % сигурни къде отива, дали отива в близката река, от близката река отива в близкия плаж и по-късно кой страда “, сподели Богомил Николов от Асоциация „ Активни консуматори “.

От единайсет изследвани плажа, седем са нечисти и единствено четири са чисти, като най-чист е плажът Харманите в.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР