Нашествие на румънски джебчии у нас. За първи път полицията

...
Нашествие на румънски джебчии у нас. За първи път полицията
Коментари Харесай

Румънски банди дебнат у нас

Нашествие на румънски джебчии у нас. За първи път полицията ги вижда при започване на пандемията. Тогава единствено са гастролирали. В края на предходната година обаче идват за дълго, като си наемат даже и квартира, осведоми NOVA.

Обраните от тях в столичния градски превоз са десетки. Освен, че пребърквали чанти на пасажери, същите тези джебчии заработвали по най-малко 500 лв. дневно, като се правели на глухонеми.

В началото на февруари, до момента в който се качва в трамвай на площад „ Македония”, жена е обрана от тайфа румънски джебчии.

„ Говорих по телефона, за жалост, и ми беше полуотворена чантата. Усетих, че някой я дърпа, само че не съумях да отвръщам, защото се качвах. Трамваят затвори вратите. Вътре, открих, че ми го няма портмонето”, уточни пострадалата.

На записи от охранителни камери се вижда, че още преди да се качи, дамата е наобиколена от двама мъже. Единият се блъска в нея и измъква портфейла ѝ. Друг прави заслон. След като кражбата е реалност, двамата остават на спирката. Оттам следят дали обраната ще реагира.

„ Единият ме гледаше най-нагло през прозореца. Очакваше някакъв знак от някого. Освен кредитната карта, имах забележителна сума пари, с цел да си платя налозите на страната. Някъде към 800 лв”, описа още обраната.

Същия ден без портфейли се оказват и други пасажери в градския превоз. Запознават се в полицията.

„ Възрастна жена, с бастун, плачеше в приемната. Обясни, че са и взели пенсията. Тя показа, че няма близки и че не знае по какъв начин ще преживее месеца”, сподели още пострадалата.

За последните два месеца сигналите в центъра за градска подвижност са 70.

„ Повече от три месеца всички транспортни средства на градския превоз са оборудвани с камери за видеонаблюдение. Записва се, предава се и в действително време. Видеоматериалът по сигналите е предаден на способените органи. Мога да ви уверя, че е съвсем невероятно да скриете каквото и да е деяние в градския транспорт”, безапелационен е Димитър Дилчев от Центъра за градска подвижност.

Румънските джебчии пристигнали в България в края на предходната година. Наели си квартира и почнали да обират пасажери в градския превоз и клиенти на магазини.

„ По принцип вървят в Атина, с цел да крадат. Заради пандемията и рестриктивните мерки из Европа, те не могат да пътуват. Затова са се открили в София. Тук живеят, намерили сме квартирата им. Тя е взета през платформа за резервации, защото там няма пряк контакт с този, който дава жилището чартърен. Всичко, каквото е откраднато, го държат в квартирата. Намерени са движимости, които са незаконно отнети”, уточни началникът на бранш „ Улична престъпност” в Столична дирекция на вътрешните работи Пламен Максимов.

Задържани са шестима румънци. Всички са от град Крайова. „ Това са две дами и четирима мъже. В взаимозависимост от това къде ще вървят и по какъв начин ще работят се сменят. Например, две дами с двама мъже или четирима мъже с една жена”, изясни още той.

Румънците употребявали всевъзможни трикове и способи, с цел да отклонят вниманието на жертвата и да я оберат.

„ Например, при качване, единият си изпуска ключовете. Получава се скупчване от тълпата, която се качва в рейса. Така става смушкване. В този миг едната жена стартира да отваря чантата и да бърка вътре. В момента, в който извади портмонето, вратите на рейса бяха затворени и единият от румънците отиде до водача и му сподели, че са сбъркали спирката. Разговорът е бил на негоден българо-румънски, при което водачът незабавно отваря вратите и те слизат, дружно с портмонето, което са взели”, добави Максимов.
Схемата на румънските обирджии не отстъпва по сръчност и досетливост на българските.

„ Имаме и случай, при който причинителят се доближава до жертвата, вади бръснарско ножче, доста тънко стартира да реже задния джоб. В момента, в който жителят слезе от рейса, лицето му издърпва портфейла и той остана в рейса с портфейла”, сподели още началникът на бранш „ Улична престъпност” в Столична дирекция на вътрешните работи.

На записи от охранителни камери се вижда по какъв начин жена е обрана на път за метрото, без изобщо да усети, че някой пребърква раницата ѝ.

„ Последно бяха взели 1 200 лева Това обаче се дължи на обстоятелството, че множеството хора си записват пин кода на картата, където са им парите. Когато открият, че има карта, незабавно отиват на банкомата и стартират да теглят”, изяснява Максимов.

Измамите им не свършват дотук. Специализирани са и в друга скица. Ако не пребъркват чанти, се вършат на глухонеми пред огромните ни вериги магазини, описват от полицията. Всеки ден ги докарват от Румъния със особено проведен превоз и вечер ги прибират.

„ Идват с рейс от Румъния, карат ги сутринта, оставят ги, през целия ден са из София и обикалят навсякъде”, добави още той.

„ Отделно, когато не вършат това, се занимават с кражба на артикули от магазини. Стоката, която си избират, гледат да е скъпа. След това, тя се изнася в Румъния и се препродава там”, обясни Максимов.

Нашествието на румънските обирджии у нас се вижда още при започване на пандемията. Тогава българските джебчии им отстъпват територията си. Най-сръчните отиват да крадат в чужбина.

„ Паричният поток, който осъществят, е много голям. В Европа, тук примерно, в случай че вършат 10 000 лева, там сумата е 10 000 евро на месец. Това се прави единствено от един човек. Те обаче вървят по шест души”, разясни Максимов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР