Нашенецът традиционно дава мило и драго да живее в собствен

...
Нашенецът традиционно дава мило и драго да живее в собствен
Коментари Харесай

Двустайните апартаменти в този наш град удариха 1100 евро/кв. м

Нашенецът обичайно дава благо и драго да живее в личен дом. По този индикатор в класацията за страните от Европа българите се подреждат незабавно след румънците.

В северната ни съседка близо 95% от хората живеят в лично жилище, до момента в който у нас процентът им е 85 на 100, сочи статистиката. Ако погледнем обстановката в Германия, там тя е изцяло друга – болшинството от хората избират да живеят чартърен, написа Марица.

И по този начин, търсите да закупите ново жилище в Пловдив! Какви са опциите ви?

„ Относно междинните цени през последната година в Пловдив данните на Bulgarian Properties сочат, че през последното тримесечие на 2023 година те са достигнали равнище от 1180 евро/кв. м по отношение на 1070 евро/кв. м година по-рано.

Това съставлява годишен растеж малко под 11% на годишна база. В края на 2022 година този растеж е бил двоен – 23.5%, което идва да покаже, че и в Пловдив, както и в София темповете на повишаване на цените са се забавили през 2023 година

Нашите упования са този развой да продължи и през 2024 година, когато чакаме растежите да се забавят до към 5% “, коментира Полина Стойкова, изпълнителен шеф и съсобственик на Bulgarian Properties.

Според разбори на брокери през миналата година в Пловдив главно са се търсели жилища в по-ниския ценови клас. Купувачите избират да влагат парите си в парцели, чиито цени се движат в диапазона 950 и 1100 евро/кв. м, а това са най-вече двустайни жилища.

Това промени и картината на пазара на наемите.

„ В София следим забележителен растеж и покачване на наемите на жилища, като през последните две години нарастването доближи и над 50% за някои парцели “, твърди Полина Стойкова.

Пазарът демонстрира, че междинните цени в столицата сега се движат сред 7 до към 30 евро на кв. м, като всеобщо се отдават жилища на цени  сред 450 и 1200 евро месечно, според от размера и положението на комплектност.

Предимство за централните елементи на града е съществуването на гараж или паркомясто, които нормално се отдават с спомагателна цена за наем 100-150 евро.

В Пловдив ясно се вижда, че търсенето е по-голямо от предлагането и цените са 20-30 % по-високи през последната година и половина. В топлокации междинната цена за наем на порядъчен двустаен апартамент е от 600 евро, в случай че изобщо се откри сходна оферта, тъй като тези жилища се оферират по 150 лева за нощувки на вечер.

В съпоставяне с преди 4 -5 години разликите са доста огромни – цените на жилищата са към 40-50 % по-високи. При наемите скокът е в същите равнища.

„ Друга основна разлика е, че за това време градът се разшири доста и се обособиха още повече местоположения с високи цени на жилищата – една от тях е квартал „ Христо Смирненски “ в западните елементи на града “, обобщава Стойкова.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР