Нашата задача ще е смяна не просто на едни с

...
Нашата задача ще е смяна не просто на едни с
Коментари Харесай

Христо Иванов: Нашата задача ще е смяна на философията на властта

Нашата задача ще е промяна не просто на едни с други, а промяна на философията на властта. Това би трябвало да е демократично болшинство, ние ще удържаме центъра. Това съобщи при консултациите с президента Радев съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов. По думите му, тази " карантина ", в която би трябвало да бъде сложено ръководството на страната от носителите на " корупционния вирус ", е извънредно значима причина за започване на решаването на този проблем. Като следващата опция, пред която ще се изправи това ръководство, той очерта рестартът на Прокуратурата и на Висшия правосъден съвет. Иванов даде поръчка, че от Демократична България ще работят за това да има конституционна смяна, а не просто лъчение на нов състав на Инспектората или на Висш съдебен съвет.

" Това е третата ни среща за тази година в този формат и се надявам да сложим завършек на този дълъг избирателен маратон. С вота си за вас българските жители демонстрираха, че имат потребност от безкомпромисна отбрана на правовата страна и секване на злоупотребите с власт. Пред вас стои отговорността да поемете ангажимент към поредно отстояваните от вас цели за господство на правото и рационализация на страната. Трябва да покажете, че те би трябвало да са цели на едно бъдещо ръководство,  независимо от неговата формула. Двете служебни държавни управления, които назначих, не просто стабилизираха страната, сътвориха добра основа за бъдещо взаимоотношение, преодоляло негативите на предишното. Това е главният аршин, по който жителите ще дават или лишават доверие на политическите обединения в бъдеще ", сподели в началото на срещата президентът Румен Радев. 

Съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов изрази вяра този път да има триумф за излъчването на ръководство. " След третите избори то наподобява безалтернативно. Въпросът е по какъв начин да съумеем по-късно то да действа. Това ръководство обезпечава на страната не просто постоянно държавно управление, само че и извънредно значимата опция да стартираме смяната, тъй като смяната не би трябвало да се преглежда като промяна един с различен, а дълбока промяна на това по какъв начин се упражнява властта. Много е значимо, че първата характерност на болшинството, което стартира да се обрисува е, че то ще може да действа самостоятелно без Движение за права и свободи и ГЕРБ, без тези политически обединения, които са носители на корупционния вирус. Тази " карантина ", в която би трябвало да бъде сложено ръководството на страната от носителите на корупционния вирус, е извънредно значима причина за започване на решаването на този проблем.

По думите му, идната опция, пред която ще се изправи това ръководство, е рестартът на Прокуратурата и на Висшия правосъден съвет. " Това в някои аспекти, с цел да бъде трайно и надълбоко, ще изисква и по-големи болшинства. И тук ще бъде сложността да се откри метод това да се случи. Ние ще работим за това да има конституционна смяна, а не просто лъчение на нов състав на Инспектората или на Висш съдебен съвет. И не просто да се опитаме да окажем публично въздействие върху Иван Гешев да си подаде оставката, тъй като това би трябвало да се случи. Това ръководство ще може да стартира промяна на администрацията ", сподели Христо Иванов. 

" Влизаме в това болшинство с желание да внесем в него капитала, който нашата групировка има. И този капитал не е наш, той е на общността, която дълги години се бори за тази смяна. Нашата задача ще е промяна не просто на едни с други, а промяна на философията на властта. Това би трябвало да е демократично болшинство, ние ще удържаме центъра ", каза съпредседателят на Демократична България.

Христо Иванов акцентира, че от " Демократична България "  ще държат на присъединението на страната към Еврозоната в периодите, които страната си е сложила към този момент.

Атанас Атанасов от Демократична България разяснява бранша за сигурност. Той като, че промяната на шефовете на службите е била добра стъпка, само че в същото време се очертава обстановка, в която бранш " Сигурност "  изглежда " дебалансиран " и добави, че някои от новите назначения не са били удачни.  " По време на служебните държавни управления бяха заменени всички шефове на специфични служби и това трябваше да се случи. Но някои от назначенията, съгласно нас, не бяха удачни. Например считам, че основният секретар на Министерство на вътрешните работи, му е прекомерно висока тази позиция ", съобщи Атанасов. Той изиска ограничение на органите, които употребяват СРС-та. Това се отнася и за цялостно ограничение на Прокуратурата. И добави, че от партията са подготвили законопроект за изменение на Закона за специфичните разследващи средства. " Трябва да се вкара в деяние Съвета по сигурността към Министерския съвет. Този орган, който има доста значими функционалности, той не работи ", добави той. 

В отговор президентът съобщи, че МВР е съумяло да пречупи купения избор, което съгласно него е съществено достижение. " Проблемите, където са систематични, би трябвало да намерят своето решение ", сподели още Радев. 

Това беше втората за деня консултация при президента Радев. Първата беше с представителите на партия " ИТН ". На нея те дадоха поръчка да направят всичко по силите си, с цел да има обикновено държавно управление, както и да продължат да бъдат такива, каквито а, без политическо двуличие. От партията на Слави Трифонов акцентираха, че ще би трябвало да се надмогне персоналното его и ще би трябвало да се създадат нужните взаимни отстъпки в името на огромната цел. 

Последната среща при президента с представителите на Политическа партия " Възраждане " е планувана за 13 часа.

По време на вчерашните срещи при президента Румен Радев, от  " Продължаваме прояманата "  обявиха, че са приключили съдружното съглашение и чакат до края на седмицата да им бъде връчен мандата за сформиране на праителство. На излизане от Президентството съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков разгласи, че в случай че получи одобрение, незабавно ще обяви структурата на Министерския съвет. 

От  ГЕРБ-СДС  пък се зарекоха да бъдат знаеща, можеща и непримирима съпротива и че всяка неточност ще бъде осветявана. От ГЕРБ-СДС показаха противоречие с прекомерно позитивната оценка на президента във връзка с служебното държавно управление и показаха вяра, че с началото на новия му президентски мандат, стилът на ръководство на Румен Радев да бъде различен. 

От  ДПС  бяха безапелационни, че превъзмогването на политическата рецесия може да се случи посредством разговор сред партиите, политическите субекти и разговор сред институциите. Нещо повече, от партията обявиха, че утвърден План за възобновяване и резистентност и утвърдени оперативни стратегии, могат да дадат подтик за развиването на стопанската система в страната.  

От  БСП  оповестиха, че ще имат сериозен принос в решаването на проблемите на страната, и намекнаха, че новото ръководство ще има потребност от " мощен обществен преподавател ". Оттам допълниха, че ще положат старания да има постоянен кабинет и работещ парламент, и като най-важна задача ще бъде работата по приемане на Бюджет 2022.  

Това са третите за годината съвещания на президента в опит да бъде формирано постоянно държавно управление, откакто след парламентарните избори на 4 април и на 11 юли не се стигна до съставяне на постоянен кабинет. След вота на 14 ноември от " Продължаваме Промяната ", " Българска социалистическа партия за България ", " ИТН " и " Демократична България " заявиха готовност за сформиране на държавно управление и организираха серия от диалози в 18 обществени полемики по секторни политики за сключване на съдружно съглашение. Очаква се то да бъде подписано в идващите дни, а до края на седмицата да бъде връчен и първия изследователски мандат за сформиране на държавно управление. Според Конституцията, президентът след съвещания с парламентарните групи връчва първия изследователски мандат за държавно управление на претендента за министър председател, посочен от най-голямата по бройка парламентарна група, който има 7-дневен период да предложи кабинет. 

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР