Нашата цел е на 26 юни Македония да започне преговори

...
Нашата цел е на 26 юни Македония да започне преговори
Коментари Харесай

Захариева: Целта ни е на 26 юни Македония да започне преговори за членство в ЕС

Нашата цел е на 26 юни Македония да стартира договаряния за участие в Европейски Съюз, а на 11 юли да стане член на НАТО ". Това сподели вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в Скопие на формалното разкриване на фестивала " One Love Tour 2018 ", информира Агенция " Фокус ".

" Няма никакво време и съм уверена, че след подписването на контракта сред Македония и Гърция на следващия ден, на 26 юни, когато е съветът по общи въпроси, който аз ръководя, Македония ще получи „ зелена светлина “. Нищо не спечелихме с този 27-годишен спор, нищо не завоюваха жителите на двете страни преди подписването на контракта за добросъседство. И единствено ще спечелим, в случай че на 26 юни Македония стартира договарянията за участие. В противоположен случай рискуваме най-ранната последваща опция да бъде в края на 2020 година Не мисля, че македонският народ заслужава това ", сподели още Захариева. 

Тя посочи, че за България е задоволително всяко име.

" Ние сме ви признали първи, само че това, което е значимо за нас, е да няма териториални искания. Но договорът за добросъседство ще продължи да важи. Целта на нашето председателство беше да създадем процеса по банкет на Македония в Европейски Съюз необратим. Успяхме да деблокираме развой, който беше блокиран 15 година Страните от Западните Балкани са в центъра на европейската външна политика – не го изпускайте този късмет ", сподели Захариева.

На въпрос за какво министър председателят Бойко Борисов е отказал да се срещне с президента на Македония Георге Иванов при визитата му в България, тя отговори:  " Премиерът доста пъти се е срещал с президента Иванов, само че ние не желаеме да се месим в македонската външна политика. Нашата цел е на 26 юни Македония да стартира договаряния за участие в Европейски Съюз, а на 11 юли да стане член на НАТО. И няма да пестим старания, с цел да се случи това ". 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР